Aceste noi sancţiuni răspund la "numeroasele provocări (ale Phenianului), în special recentul atac cibernetic contra Sony Pictures şi ameninţările la adresa cinematografelor şi spectatorilor", afirmă Trezoreria Statelor Unite într-un comunicat, citat de AFP. "Aceasta este prima parte a răspunsului nostru", a avertizat Casa Albă într-un comunicat.

Vizat de un vast atac informatic, Sony Pictures şi-a anulat iniţial lansarea filmului 'Interviul' ce relatează o tentativă de asasinat a CIA asupra liderului nord-coreean Kim Jong Un. Filmul a fost în cele din urmă distribuit prin serviciile video online şi într-o reţea mai restrânsă de cinematografe din Statele Unite.

Statele Unite, care acuză Phenianul de a fi în spatele atacului, au ripostat vineri adăugând pe lista lor neagră zece oficiali a regimului, agenţia de informaţii nord-coreeană şi două întreprinderi legate de sectorul militar al dictaturii comuniste, a detaliat Trezoreria. Sancţiunile, adoptate în temeiul unui decret al preşedintelui Barack Obama, 'reflectă angajamentul SUA de a face Coreea de Nord responsabilă pentru acţiunile sale distructive şi destabilizatoare', a pledat secretarul american al Trezoreriei, Jack Lew, citat într-un comunicat.

'Vom folosi o gamă largă de acţiuni pentru a apăra întreprinderile şi cetăţenii americani şi pentru a se apăra împotriva încercărilor de a ne submina valorile', a adăugat el. Coreea de Nord face deja obiectul mai multor sancţiuni internaţionale legate de programul ei nuclear controversat.AGERPRES

Te-ar putea interesa și: