Este informația momentului pentru toți cei care au fost afectați de virusul Covid-19 dar nu numai. Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii din Austria, citat de jurnaliștii de la The Guardian, pacienţii vindecaţi de coroavirus se confruntă cu dificultăţi de respiraţie, tuse şi probleme pulmonare. Acest lucru se petrece la câteva săptâmâni după externare.

În cazul bolnavilor cu forme severe, recuperarea reprezintă un proces extrem de lent şi îndelungat.

Conform studiului, la şase săptămâni după externare, 88% dintre pacienți au continuat să prezinte semne de deteriorare la nivelul plămânilor, în timp ce 47% dintre pacienți se confruntau cu probleme respirație. La 12 săptămâni, procentele au ajuns la 56% și respectiv 39%.

„Supraviețuitorii COVID-19 au insuficiență pulmonară persistentă la câteva săptămâni după recuperare”, a declarat Sabine Sahanic, medic în cadrul Clinicii Universitare din Innsbruck.

Studiul s-a realizat pe un eșantion de 86 de pacienți, 18 fiind internați la Terapie Intensivă.

O altă cercetare recentă a dezvăluit că fumatul s-a dovedit a fi un factor de risc pentru formele mai severe de COVID-19. Iată că acum cercetătorii semnalează un pericol și mai mare: vaporii din ţigările electronice.

Un studiu recent, publicat de cercetătorii de la Stanford și de la Universitatea din California, San Francisco, a arătat că vaporii din țigara electronică cresc semnificativ probabilitatea diagnosticării cu COVID-19, in special în rândul tinerilor cu vârste între 13 și 24 de ani din SUA, scrie NationalInterest.org. Conform sursei citate, cercetărorii au realiza un sondaj în care au întrebat participanții dacă au fumat vredodată, țigări obișnuite sau țigări electronice, și dacă utilizează aceste țigări în prezent. Participanții au fost apoi întrebați dacă au avut simptome, dacă au fost testați pentru COVID-19 sau au avut un diagnostic pozitiv. Rezultatele au sugerat o asociere puternică între vaporii țigării electronice și diagnosticul cu COVID-19.