Conform “Barometrului Industrial” pentru luna iulie 2016, realizat de IRSOP împreună cu Facultatea de Management a SNSPA, industria pare relativ decuplată de creșterea cu peste 5% a economiei în primele șase luni ale anului. În plus, datele Barometrului arată că nici perspectivele nu sunt foarte încurajatoare.

“Indicatorul pentru comenzi noi a avut în iulie 55 de puncte, aproape la fel ca în iunie (54), aflându-se sub media ultimelor 21 de luni. Comenzile pentru export au scăzut de la 58 în iunie la 53 în iulie. Cei doi indicatori arată că cererea rămâne slabă și va fi, implicit, mai expusă la socurile volatilității cum s-a întâmplat recent cu exporturile de energie locală”, se menționează în studiu.

Potrivit datelor comunicate de Transelectrica, așa cum a arătat și capital.ro, în primele sase luni ale anului exporturile de energie au scăzut puternic față de 2015, pentru că țările vecine si-au redus cererea.

“În general, fluxul subȚire de comenzi noi prezice o producție redusă în lunile următoare, contribuții mai modeste la buget si un eventual pericol pentru locurile de muncă. Barometrul arată o cădere a indicatorului pentru numărul de angajați, de la 56 în martie (expansiune) la 47 în iunie și 46 în iulie (contracție). Un semnal că firmele tind să renunțe la o parte din angajați”, se arată în studiu.

În contextul activității slabe, prețurile încasate de firme pentru produsele lor nu scad, dar nici nu cresc semnificativ. În ultimele cinci luni, indicatorul pentru prețuri a oscilat între 49 si 52, în jurul pragului de 50 între creștere și contracție. “Dar dacă activitatea va continua să slăbească, ar putea să apară riscul excesului de capacitate care de obicei determină o reducere a prețului produselor industrial”, se precizează în sursa citată.

Mai mult, în luna iulie, firmele au continuat să raporteze o scădere a costurilor de producție, de la un indicator de 63 de puncte în mai, la 56 în iulie. Cel mai probabil, pe fondul activității mai scăzute si a unor materii prime obținute la un preț mai mic.

“Condițiile actuale nu par să favorizeze inițierea unor proiecte de investiții. Indicatorul pentru cheltuieli de capital a rămas pe loc în luna iulie, la 54 de puncte, la fel ca si în iunie. De altfel, starea de spirit a managerilor este destul de deprimată. Indicatorul de încredere în situația economică viitoare a firmei a scăzut de la 56 în iunie, la 53 în iulie. Încrederea se topește. Pentru comparație, în luna ianuarie indicatorul de încredere avea 68 de puncte. Valoarea indicatorului reprezintă media asteptărilor privind rata comenzilor noi, a volumului producției si a prețurilor pe care ar putea să le încaseze firmele peste 6 luni”, se mai arată în studiu.

Cererea slabă, volatilitatea, incertitudinile globale, obligațiile financiare curente afectează nu numai activitatea prezentă, ci si încrederea firmelor în viitor.