Datele centralizate în cadrul cercetării efectuată în luna septembrie de către Departamentul de cercetare al Kaufland România, pe un eşantion de 1.001 persoane din mediul urban, arată că 4 din 10 români afirmă că introducerea pungilor biodegradabile contra-cost i-ar determina să fie mai responsabili atunci când vine vorba despre folosirea pungilor de unică folosinţă la departamentul de legume şi fructe.

De asemenea, majoritatea românilor (8 din 10) obişnuiesc să folosească pungi pentru cântărirea fructelor şi legumelor, iar doar 20% dintre cumpărători au un comportament anti-risipă, mai exact 7% dintre români nu folosesc deloc pungă, în timp ce 14% spun că vin cu punga reutilizabilă de acasă.

Kaufland România a lansat marţi un nou program prin care a introdus în magazinele din reţea pungi biodegradabile compostabile la raioanele de legume-fructe, vitrina cu servire asistată, produsele care se vând vrac şi raionul de pâine. În plus, toate sacoşele-maieu din plastic reciclat de la casele de marcat sunt înlocuite cu o variantă reutilizabilă.

Conform iniţiatorilor noului program, pungile biodegradabile compostabile de la raionul de legume-fructe şi de la raionul de produse congelate vrac vor putea achiziţionate de către clienţi la 0,10 bani/bucată.

Pe lângă pungile biodegradabile, Kaufland România mai are o alternativă specială pentru clienţi, respectiv săculeţii reutilizabili pentru cântărirea produselor de la raionul de legume-fructe. Săculeţii vor putea fi achiziţionaţi la preţul de 5,99 lei pentru un pachet cu două bucăţi.

Noile pungi sunt realizate din amidon de porumb, sunt 100% biodegradabile compostabile şi conţin minimum 40% materie primă obţinută din surse regenerabile organice. Pungile respectă standardele europene EN 13432 pentru ambalajele biodegradabile care pot fi transformate în compost.

Reprezentanţii retailerului au anunţat, totodată, că în parcările a 17 magazine din România sunt amplasate aparate automate de reciclare pentru trei tipuri de ambalaje: PET, sticlă şi doze de aluminiu. După implementarea acestui sistem, în primele şase luni ale anului, au fost colectate aproximativ 32 de tone de ambalaje.

Estimările retailerului german arată că prin introducerea acestor măsuri în propriile magazine, cantitatea de plastic de unică folosinţă, nereciclabil, se va reduce cu 40 de tone de ambalaje/lună.

Începând cu data de 1 ianuarie 2020, toate sacoşele de tip maieu de la casele de marcat din magazinele Kaufland vor fi înlocuite cu varianta reutilizabilă.

Proiectul Kaufland România este parte din iniţiativa ReSET Plastic, strategia integrată dezvoltată la nivel internaţional a grupului Schwarz privind plasticul.

Statisticile întocmite la nivel european arată că aproximativ 100 de miliarde de pungi din plastic sunt folosite într-un singur an în Uniunea Europeană. În acest context, un european utilizează, în medie, 200 de pungi de unică folosinţă într-un singur an, iar dintre acestea 90% sunt pungi subţiri de unică folosinţă.