România a intrat oficial în stare de alertă, iar legea spune că atunci când intri într-un magazin vei fi termoscanat. Specialiștii se revoltă împotriva acestei decizii.

Decizie discriminatorie a Guvernului

Termoscanarea ar putea îngrădi accesul în magazine şi instituţii femeilor şi a unor persoane cu diverse afecţiuni. În anumite situații pot avea temperatură peste limita legală.

Medicii avertizează că personalul de pază ar trebui să fie mai bine instruit şi să dea dovadă de bunăvoinţă. „O febră poate să apară la femeia care este tânără şi ovulează. Chiar este un indicator pentru noi că atunci poate să procreeze. Îi creşte temperatura cam cu 1 – 2 grade. Altă problemă ar fi cu femeile gravide. Femeile gravide pot să aibă o temperatura mai crescută. 37,5, 37,8 – 37, 9 chiar”, spune Cristian Posea, medic ginecolog, conform mediafax.

În România se nasc în jur de 15.000 de copii/lună. Astfel, am putea avea tot atâtea mămici gravide care ar putea să nu aibă acces în magazine sau instituţii. Numărul celor cu febră prea mare ar putea fi însă mult mai crescut.

„Sunt şi anumite boli: poliartrita, care în puseu poate dă febră (…) Unele cancere… După ce că au cancer, nu-i mai lăsăm nici în magazin”, spune medicul.

„Faptul că măsurăm temperatura nu e rău şi probabil este singurul mod în care putem să depistăm un bolnav cu coronavirus care are simptome, dar ştim că sunt bolnavi care nu prezintă simptome. Nu e rău să se ia temperatura, ca este un mod de depistare a unui pacient cu COVID-19 simptomatic. Dar asta nu ne păzeşte de bolnavii asimptomatici”, explică Cristian Posea, medic ginecolog, conform sursei citate.

Sursa foto INQUAM Photos/Octav Ganea