Stolojan a apreciat că pentru intrarea în rândul statelor dezvoltate România are nevoie de o creştere economică de cel puţin 3 la sută, iar o creştere de unu la sută este bună doar pentru ţări precum Germania.
‘Principala noastră preocupare în următorii ani este cum ieşim din stagnarea economică. Dacă nu reuşim să depăşim această etapă, să reluăm procesul de creştere economică, atunci vom intra în capcana ţărilor venitului mediu, adică în situaţia unui stat care nu se mai poate dezvolta. Sunt două aspecte de ieşire din această situaţie: ori ieşim din stagnare, ori băltim’, a declarat Theodor Stolojan.
Europarlamentarul PDL a spus că România are ca obiectiv să ajungă la un standard de viaţă mediu european într-o perioadă relativă scurtă, adică spre finalul acestui deceniu. Conform europarlamentarului, ‘în prezent, suntem departe de acest obiectiv, suntem pe penultimul loc în Europa şi riscăm să preluăm lanterna roşie de la Bulgaria’.
‘Avem nevoie de o creştere de cel puţin 3 la sută pe an. (…) Cum ieşim din acest cerc vicios? Prin repornirea investiţiilor. Pentru asta este necesară o ruptură, reducând cota de impozitare şi contribuţiile sociale. Sigur, o investiţie importantă pentru România sunt fondurile europene’, a precizat Stolojan.
Sursa: Agerpres