Atenție mare la aceste aplicații pe care le aveți în mobil! Experții IT au descoperit 23 de aplicații de Android, care pot fi periculoase și încalcă noile politici de siguranță ale magazinului Google Play.

Îndemnul urgent al celor de la IT este ca aplicațiile să fie ștearse cât mai repede din telefoane.

Cercetătorii de la Sophos au avertizat despre mai multe aplicații care te pot excroca de mii de euro. Aceste aplicații – de tip editor foto și video sau scanner QR – au taxe ascunse, care îți pot încărca abonamentul, scrie Mirror.co.uk.

Cercetătorul Jagadeesh Chandraiah a explicat: „Noile reguli emise de Google sunt concepute pentru a aborda unele aplicații înșelătoare, dar au, de asemenea, unele lacune care permit alte comportamente pe care unii ar putea să le considere lipsite de scrupule.”

Unele aplicații își ademenesc utilizatorii cu promisiunea unei perioade în care pot folosi aplicația gratuit, însă fără să ofere detalii despre durata perioadei de probă sau cât vor avea de pletit odată ce aceasta se va încheia. Odată ce perioada de probă se încheie, aplicația vă poate taxa cu câteva sute de dolari lunar.

Între timp, o altă tehnică este aceea de a afișa prețul abonamentelor cu fonturi mici, de culoare gri, pe fundaluri albe, ceea ce le face aproape imposibil de citit pe ecranul smartphone-ului.

Astfel, cercetătorii de la Sophos îndeamnă utilizatorii Android să fie atenți de aplicațiile pe care le descarcă, chiar dacă le instalează din Google Play Store.

Cele 23 de aplicații periculoase: 

com.photoconverter.fileconverter.jpegconverter

com.recoverydeleted.recoveryphoto.photobackup

com.screenrecorder.gamerecorder.screenrecording

com.photogridmixer.instagrid

com.compressvideo.videoextractor

com.smartsearch.imagessearch

com.emmcs.wallpapper

com.wallpaper.work.application

com.gametris.wallpaper.application

com.tell.shortvideo

com.csxykk.fontmoji

com.video.magician

com.el2020xstar.xstar

com.dev.palmistryastrology

com.dev.furturescope

com.fortunemirror

com.itools.prankcallfreelite

com.isocial.fakechat

com.old.me

com.myreplica.celebritylikeme.pro

com.nineteen.pokeradar

com.pokemongo.ivgocalculator

com.hy.gscanner

În paralel, în SUA se dă o liuptă împotriva cunoscutei aplicații ce aparține grupului chinez ByteDance, TikTok. TikTok are în jur de un miliard de utilizatori la nivel global, majoritatea adolescenți însă aplicația este tot mai des subiectul tensiunilor geopolitice.