Consumer Electronic Show este un târg IT care se desfăşoară anual în Las Vegas din 1998, prima ediţie având loc în urmă cu 45 de ani în oraşul New York.
Acesta este, alături de IFA (Internationale Funkausstellung Berlin) şi CeBIT (Centrum für Büroautomation, Informationstechnologie und Telekommunikation), unul dintre cele mai importante târguri IT din lume. Majoritatea producătorilor de electronice vin în fiecare an la Convention Center din Las Vegas pentru a prezenta cele mai noi produse, iar gadgeturile lansate aici setează trendurile industriei pentru tot anul. În trecut, aici au  fost lansate video recorderul (1970), compact discul (1981), DVD-ul (1996), televizoarele HD (1998) sau discul Blu-ray (2004).  Anul trecut, peste 140.000 de oameni au vizitat târgul şi au descoperit produsele celor 2.700 de companii expozante. Dacă în 2011 produsele care s-au aflat în centrul atenţiei au fost tabletele şi televizoarele 3D, anul acesta ultrabook­urile şi televizoarele OLED au fost cele care au captat atenţia vizitatorilor.  

Subţire, subţire, subţire
Fie că vorbim de tablete, de laptopuri sau de telefoane mobile, producătorii au mizat mai mult decât oricând pe dimensiunile din ce în ce mai reduse ale produselor. La categoria laptopuri, sud-coreenii de la Samsung le-au suflat taiwanezilor de la Acer titlul de cel mai subţire ultrabook din lume. Modelul Acer S5 are o diagonală de 13,3 inchi şi o grosime de doar 15 mm, în timp ce Samsung Seria 5 Ultra vine cu o diagonală de 13 inchi şi o grosime de 14 mm. Acer S5 are însă o baterie cu o autonomie de opt ore, în timp ce modelul de la Samsung trebuie încărcat după 6,4 ore.
Chinezii de la Huawei se mândresc cu cel mai subțire smartphone dual-core din lume. Huawei Ascend P1 S are o grosime de numai 6,9 mm și vine echipat cu un touchscreen de 4,3 inchi mega super AMOLED, cu rezoluția de 960×540 pixeli, fabricat din sticlă Corning Gorilla. 
La categoria tablete, Toshiba a prezentat cea mai subţire tabletă din lume. Excite X10 are un ecran de 10,1 inchi şi o grosime de doar 7,7 mm. Spre comparaţie, iPad 2 are 8,8 mm grosime. Tableta are un procesor de 1,2 GHz, memorie RAM de 1GB şi două camere foto. Varianta de 16 GB va costa 530 de dolari, iar cea de 32 GB, 600 de dolari. Alte tablete care au fost lansate la CES şi care merită menţionate sunt Lenovo IdeaPad S2, Lenovo IdeaTab K2, Acer Iconia Tab A200, Acer Iconica Tab A700, Fujitsu Tablet Arrows Tab şi One Laptop Per Child XO 3.0.

Gadgeturi care au impresionat
2012 va fi anul ultrabookurilor, aşa afirmau încă de anul trecut oficialii Intel, iar la ediţia din acest an a CES au fost prezentate zeci de modele, însă doar câteva au reuşit să se desprindă din tipare. Unul dintre acestea este ultrabookul Yoga al chinezilor de la Lenovo. Are 17 mm grosime şi 1,4 kg, un ecran tactil de 13,1 inchi, un procesor Intel i7, 8 GB RAM, dar ceea ce îl face deosebit este abilitatea lui de a se transforma în tabletă. Yoga are un mecanism de prindere special care îi permite ecranului să se întoarcă şi să fie folosit pe post de tabletă. Ultrabookul va fi disponibil în a doua jumătate a anului, la un preţ de 1.200 de dolari.
Un alt ultrabook, care nu încearcă să copieze modelul MacBook Air de la Apple, este HP Envy Spectre, care are capacul şi touchpadul acoperite cu sticlă Gorilla Glass. Ultrabookul are un ecran de 14 inchi, o grosime de 20 de mm şi cântăreşte 1,8 kg. Laptopul va veni cu procesoare Intel Core i5 şi i7, 4 sau 6 GB RAM, hard discuri SSD de la 128 de GB şi USB 3.0. HP Envy Spectre va fi disponibil, la finele lunii martie, la un preţ de 1.300 de euro.
Nici rivalii de la Dell nu au ratat ocazia de a lansa un ultrabook la CES. Modelul acestora XPS 13 are 18 mm şi o greutate de doar 1,36 kg. XPS 13 va fi echipat cu procesoare Intel Core i3, i5, i7 şi cu SSD-uri de până la 256 GB.  Dell va lansa XPS 13 Ultrabook pe piaţa americană în luna februarie, la un preţ recomandat de 999 dolari. O impresie frumoasă a făcut şi Samsung cu laptopurile din Seria 5 şi 9, care vor ajunge şi în România anul acesta.
Forfotă mare a fost şi la standurile Samsung, Sony, LG şi Sharp, care au adus la CES televizoare incredibile. Samsung şi LG au prezentat televizoare OLED de 55 de inchi (140 cm). La aceste televizoare cu ecran OLED culorile şi contrastul sunt superioare televizoarelor LCD sau cu plasmă, iar consumul de energie este mai scăzut, singurul dezavantaj fiind preţul. Modelul de la LG, care are doar 4 mm grosime, va fi lansat în următoarele două luni la un preţ de 5.000 de dolari. Cei de la Samsung nu au fixat o dată, confirmând însă că va fi disponibil anul acesta.
Preţul, tot 5.000 de dolari. Samsung a mai prezentat şi televizoare cu LED şi plasmă cu tehnologia Samsung Smart Interaction – o platformă intuitivă, care foloseşte funcţiile de comandă Motion Control, Voice Control şi Face Recognition, adică vor putea fi controlate din mână şi din voce. În schimb, Panasonic a venit cu cele mai multe televizoare 3D. Dintre cele 17 modele din gama 2012 de televizoare cu plasmă, 16 sunt 3D, în timp ce cinci din cele 14 televizoare LED/LCD HDTV lansate la CES 2012 au funcții 3D. În același timp, Panasonic a lansat două noi ecrane LED cu diagonală mare – de 47 inchi și 55 inchi.  O linie interesantă de televizoare a prezentat şi Sharp. Aquos Freestyle sunt televizoare cu diagonale de 20, 30 şi 40 de inchi, pe care le poţi lua oriunde cu tine. Aceste televizoare portabile au nevoie totuşi de o sursă de energie, iar utilizatorul trebuie să poarte cu el o geantă în care se află o baterie generoasă.
Sony a adus la CES televizoare cu o tehnologie de optimizare a imaginilor, X-Reality Pro. Cu această tehnologie televizorul ştie chiar înaintea ta ce vrei să urmăreşti. Poate recunoaşte dacă pe ecran va apărea o faţă  sau o scenă de fundal ce are nevoie de mai multe detalii, ajustând în mod inteligent imaginea redată.
La capitolul telefoane inteligente, la CES s-au evidenţiat Sony Xperia S, Nokia Lumia 900, HTC Titan II sau LG Viper. Compania Sony, care  a preluat în octombrie, pentru 1,05 miliarde euro, producătorul de telefoane mobile Sony Ericsson deţinut în joint venture cu grupul suedez Ericsson, a prezentat primele smartphone-uri Xperia: Xperia ion, Xperia S, Xperia acro, HD Xperia NX. Xperia S este un smartphone Android cu display de mare rezoluţie şi este dotat cu o cameră foto de 12 MP, care se încarcă în doar 1,5 secunde din standby.
Totodată, Xperia S vine cu un procesor puternic dual-core de 1,5 GHz. Xperia S va fi disponibil la nivel global din primul trimestru al anului 2012. Lansat pe platforma Android 2.3 (Gingerbread), Xperia S va primi actualizarea pentru Android 4.0 (Ice Cream Sandwich) în al doilea trimestru al anului 2012.
HTC Titan II este  primul Windows Phone al companiei compatibil cu reţelele 4G LTE şi vine cu o cameră foto de 16 megapixeli. Smartphone-ul, care va fi disponibil în lunile următoare clienţilor AT&T, vine cu cel mai mare ecran dintre telefoanele care rulează sistemul de operare Windows, o cameră digitală de 16 megapixeli şi transfer de date la viteza 4G LTE.
LG Viper este un telefon LTE creat special pentru piaţa americană, iar Nokia Lumia N900 este un smartphone care rulează sistemul de operare Windows Phone şi care va fi disponibil, de asemenea, în premieră pe piaţa americană.

Microsoft s-a retras. Apple inspectează produsele concurenţei
CES 2012 a fost ultima ediţie la care a participat Microsoft. La ultima prezenţă a gigantului software la Consumer Electronic Show, majoritatea audienţiei se aştepta la un anunţ spectaculos, însă acesta nu a venit. Steve Ballmer, CEO-ul companiei, a anunţat totuşi că sistemul de operare Windows 8 în varianta beta va fi accesibil publicului spre sfârşitul lunii viitoare şi că orice PC care rulează Windows 7 va putea face upgrade la Windows 8. Microsoft va organiza evenimente speciale pentru lansarea produselor sale, aşa cum face Apple.  
Deşi Apple nu participă la CES cu un stand propriu, compania îşi trimite în fiecare an angajaţii la târg. Anul acesta, 250 de angajaţi au fost la CES 2012 printre care şi Greg Joswiak, vicepreşedinte Apple. Acesta a fost văzut inspectând standul celor de la Sony. Joswiak şi angajaţii Apple s-au documentat cu privire la produsele concurenţei, iar iPad 3 şi iPhone 5 vor fi, cu siguranţă, mult mai performante.