Noul post obținut astfel este unul neangajat politic. Mai mult decât atât, potrivit publicației online Financial Intelligence, se pare că Ștefan Jicol și-a dat demisia în mod discret din toate funcțiile pe care le obținuse pe cale politică, renunțând la pozițiile sale din toate structurile PNL.

Noua funcție de director general pe politici publice de la Palatul Victoria a fost obținută în urma concursurilor din datele de 11 și 15 mai 2020. Pe data de 11 mai a fost înaintată și demisia sa (în mod discret) din postul de consilier al premierului Ludovic Orban după doar 100 de zile de la momentul în care a început această activitate. Trebuie subliniat faptul că procesul de accedere în funcția prin concurs a fost unul extrem de dificil și riguros, cu mulți candidați pe un singur loc și cu o amplă bibliografie pentru examen. Funcția a fost desigur dorită de multe persoane, birocrați și chiar persoane din mediul neguvernamental, dar Ștefan Jicol și-a folosit inclusiv experiența din ultima perioadă.

Dezvoltare de proiecte și accesare de fonduri europene pentru sistemul public

Acum, fostul consilier liberal are șansa de a dezvolta proiecte și de a accesa fonduri europene pentru sistemul public fără a mai depinde de sprijinul vreunui partid politic, ceea ce este un plus atât pentru modul de funcționare al instituției pe care o reprezintă, cât și pentru cariera sa. Pe perioada în care a fost consilier al lui Ludovic Orban la Guvern, Ștefan Jicol a avut printre atribuții reorganizarea Secretariatului General al Guvernului, proces pe care l-a îndeplinit cu succes – personalul fostelor ministere desființate de Ordonanța 68/2019 a fost integrat în noul aparat administrativ. Apoi, în ciuda contextului dificil generat de starea de urgență și de criza din domeniul sănătății, el a finalizat digitalizarea ședințelor de guvern și a reactivat unele proiecte europene în zona de administrație publică. În paralel, a fost Președinte al Comitetului de Monitorizare al controlului intern managerial pentru autoritățile publice la nivel național.

Având deja contact cu rigorile și procedurile Uniunii Europene în materie de fonduri europene și digitalizare, Ștefan Jicol își poate pune acum în aplicare planurile în mod transparent, fără influențe politice din partea oricărui partid. Potrivit unor surse guvernamentale, Ștefan Jicol va continua proiectele sale – implementarea inteligenței artificiale și a realității augumentate în programele guvernamentale pe care chiar direcția condusă de acesta le poate dezvolta. Oportunitățile sunt imense, pe măsura fondurilor alocate în aceste zone de către Uniunea Europeană.

Ștefan Jicol a devenit membru PNL în organizația de tineret pe data de 15 ianuarie 1990. Conform datelor publice, el nu a avut niciodată contracte de afaceri cu statul român și nici nu a ocupat funcții publice renumerate până în anul 2020. De asemenea, nu a candidat la nicio funcție, nu a fost pe liste electorale. Adept al politicilor de dreapta, el a fost creator, sponsor și organizator pe o perioadă îndelungată a Școlii Politice Liberale „I. Ghe. Duca” de la Horezu, pentru tinerii liberali.

Ștefan Jicol a abolvit Universitatea Politehnică București, promoția 1993, și este inginer la bază. De asemenea, a absolvit ca șef de promoție Universitatea din București, Facultatea de Științe Politice, în anul 2004. A obținut și o diplomă în relații publice și comunicare la fundația liberală Friedrich Naumann Foundation, din Germania.