‘Enel S.p.A. anunţă că filiala sa Enel Investment Holding B.V., deţinută în totalitate de către Enel, a finalizat astăzi
achiziţia de la SAPE S.A. (compania statului român care administrează deţinerile publice în mai multe companii) a unui pachet de circa 13,6% din acţiunile E-Distribuţie Muntenia S.A. şi Enel Energie Muntenia S.A. pentru o sumă totală de circa 400 de milioane de euro’, se menţionează în comunicat.

În urma tranzacţiei, Enel Investment Holding şi-a majorat participaţiile în cel două subsidiare din România la aproximativ 78% din acţiunile fiecărei companii, de la nivelul de 64,4% deţinut anterior.

Tranzacţia prin care EIH a preluat un pachet suplimentar de 13,6% la E-Distribuţie Muntenia S.A. şi Enel Energie Muntenia EEM este o consecinţă a exercitării de către SAPE a clauzei put option în luna noiembrie a anului 2012. Odată cu exercitarea clauzei put option, SAPE a cerut un preţ de circa 520 de milioane de euro, care a fost contestat de către EIH. Întrucât nu a fost stabilit un acord asupra preţului acţiunilor, în 2014 SAPE a iniţiat o procedură de arbitraj la Camera Internaţională de Comerţ de la Paris, prin care a solicitat preţul menţionat anterior, precum şi dobânzi de circa 60 de milioane de euro.

În decizia din data de 3 februarie 2017, Tribunalul Arbitral a stabilit preţul pachetelor de acţiuni care fac obiectul clauzei put option la circa 400 de milioane de euro, reducând astfel suma cerută de SAPE cu peste 100 de milioane de euro şi respingând solicitarea pentru acordarea de dobânzi.

La jumătatea lunii februarie, Curtea de Arbitraj a decis ca Enel să achite 401 mil. euro pentru pachetul minoritar al Electrica Muntenia Sud, o sumă cu 150 de milioane de euro mai mare decât preţul oferit de italieni în negocierile purtate cu oficialii statului român.

La acea dată, reprezentanţii grupului italian s-au limitat în a oferi declaraţii amănunţite, precizând că rezultatul acestui arbitraj este în linie cu aşteptările companiei.”Enel confirmă că a primit din partea Camerei de Comerţ Internaţionale de la Paris decizia arbitrajului legat de participaţiile deţinute în sectorul electricităţii din România, respectiv legat de exercitarea de către SAPE a clauzei Put Option pentru Enel Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia. Enel respectă decizia Curţii şi compania analizează în prezent detaliile acestei hotărâri”, au declarat în urmă cu o lună oficialii Enel, într-un comunicat remis presei.

 

Capital.ro scria în vara anului trecut că în 2013, statul a pierdut ambele procese care vizau contractele de privatizare pentru filialele Electrica Banat şi Dobrogea, acestea fiind primele două din cele cinci filialele care au fost privatizate. În acest caz, statul cerea despăgubiri de aproape 40 de milioane de euro. Un alt proces pierdut a fost cel cu nemţii de la E.ON, unde statul pretindea despăgubiri de circa 50 de milioane de euro, pe acelaşi considerent – neîndeplinirea obligaţiilor asumate prin contractele de privatizare. Și aici, decizia Curţii a fost în favoarea investitorului, statul fiind bun de plată. Mai exact, a fost nevoit să acopere cheltuielile de judecată ale nemţilor. În cazul celei de-a cincea filială Electrica privatizată, şi anume Oltenia, care a fost cumpărată de cehii de la CEZ, arbitrii de la Paris au dat o decizie favorabilă statului, însă despăgubirile acceptate au fost de doar 5,7 milioane de euro, faţă de peste 80 de milioane de euro cât ceruse statul român.

Grupul de utilităţi Enel a planificat investiţii în România de 329 milioane de euro până la sfârşitul ciclului actual de reglementare, în 2018, din care 151 milioane de euro în 2017 şi 178 milioane de euro în 2018, a mai anunţat astăzi Georgios Stassis, Country Manager Enel în România.

Prezentă pe piaţa din România încă din 2005, Enel este, în acest moment, cel mai mare investitor privat în domeniul energetic, cu operaţiuni în sectorul distribuţiei si furnizării de electricitate, dar si al producţiei de energie electrică din surse regenerabile. Enel are peste 3.100 de angajaţi în România şi oferă servicii unui număr de 2,8 milioane de clienţi din trei zone importante ale tării: Muntenia Sud (inclusiv Bucureşti), Banat şi Dobrogea, acoperind o treime din piaţa locală de distribuţie. Enel continuă dezvoltarea unui program de investiţii pentru îmbunătăţirea calităţii serviciilor, a siguranţei şi performanţei reţelelor şi implementarea pe plan local a standardelor de mediu ale grupului Enel.