Stațiunile bulgărești de schi și spa încheie sezonul de iarnă cu o scădere cuprinsă între 30 și 70%

O astfel de concluzie se poate face pe baza informațiilor din sistemul ESTI privind cazările în perioada cuprinsă începutul lunii decembrie până săptămâna trecută, furnizate ziarului bulgăresc Kapital.

Deși datele nu sunt încă definitive, cifrele confirmă așteptările inițiale ale rezultatelor de business, acestea vor oscila între tristul record al turismului de vară, care anul trecut s-a aflat din nou într-o luptă, doar pentru minimizarea daunelor cauzate de coronavirus. În prezent, în stațiuni este zăpadă, hotelurile nu sunt închise prin ultimul ordin al ministrului bulgar al sănătății de închidere, de acum o săptămână, dar cu activități interzise în restaurante, spa-uri, piscine și săli de conferințe, sezonul este practic incheiat pentru acestea.

Un an de „cutremure” puternice pentru sezonul de schi

Hotelierii activi în turismul de iarnă au primit prima lovitură a crizei cauzate de coronavirus, după ce, în martie anul trecut, s-a impus închiderea înainte de termen a stațiunilor de schi, iar Bulgaria s-a aflat în lockdown, inclusiv punctele de control dintre orașe, fiind blocate și călătoriile. Dar anul acesta, așa cum era de așteptat, s-a dovedit a fi dramatic pentru sector. Datele din Sistemul Unificat de Informații Turistice, furnizate de Ministerul Turismului pentru ziarul bulgaresc Kapital, arată că în perioada cuprinsă între începutul lunii decembrie și 21 martie, conform estimărilor preliminare, hotelurile din Bulgaria au înregistrat în total 1,9 milioane de cazări, ceea ce reprezintă o scădere de 50% comparativ cu perioada proastă din 2020, când în timpul iernii au fost 3,8 milioane de cazări. Iar dacă avem în vedere stațiunile, situația se dovedește a fi cea mai grea pentru turismul de schi.

Astfel, în iarna 2020-2021, cel mai prost rezultat este așteptat în cea mai mare stațiune de schi din Bulgaria – Bansko. Conform datelor procesate până acum de Ministerul Turismului de la Sofia, în perioada decembrie – 21 martie, în acestă stațiune s-au realizat doar 217.000 de înnoptări, ceea ce, conform prognozelor ministerului, va însemna o scădere de aproape 70% față de anul trecut. O tendință similară a fost observată în vară la mare, unde cea mai mare stațiune de pe litoralul bulgăresc, Sunny Beach, a încheiat sezonul cu aceeași scădere catastrofală. Situația din celelalte două stațiuni mari de iarnă – Boroveț și Pamporovo – este ceva mai bună, dar totuși destul de dificilă. Conform datelor actuale, municipalitatea Samokov, care include Boroveț, precum și municipalitățile Smolian și Chepelare, pe teritoriul cărora se află Pamporovo, au peste 160.000 de cazări în perioada iernii. Asta ar însemna o scădere de 60% pentru Boroveț și de sub 50% pentru Pamporovo, anual, potrivit prognozelor Ministerului Turismului.

Totuși, instituția adaugă că datele privind înnoptările în stațiuni sunt încă incomplet prelucrate și se așteaptă o „creștere serioasă”, dar este greu de atins rezultatul chiar și din sezonul de schi „prescurtat” de anul trecut. Și un semnal în acest sens sunt și datele despre funcționarea locurilor de cazare. Deși, spre deosebire de hotelierii de pe litoral, care au decis să nu deschidă deloc mai multe obiective turistice în vară, colegii lor de la munte au încercat să lucreze, cel puțin în prima jumătate a sezonului, pentru mulți dintre ei acest lucru a fost complet inutil. Datele de la ESTI arată că în decembrie, când Bulgaria era închisă înainte de sărbătorile de Crăciun, în Bansko doar 33% din hoteluri și au realizat ceva cazări, în Boroveț – 41%, iar în Pamporovo – 45%. Astfel, chiar și în cel mai bun caz, pentru mai mult de jumătate din hoteluri luna a fost fără nicio rezervare.

În ianuarie, situația este ceva mai bună, când între 47 și 55% dintre hotelurile din cele trei stațiuni de schi au avut înregistrate cazări, dar, în practică, nici jumătate dintre ele nu au avut un loc de muncă în această lună.Deocamdată, Ministerul Turismului nu a furnizat informații pentru februarie și martie, ceea ce face imposibilă evaluarea numărului de activități pe care le-au avut.

În vârful sezonului activ de iarnă – mijlocul lunii februarie – hotelierii din cele trei stațiuni au prognosticat pentru ziarul bulgăresc Kapital că bătălia va fi redusă la salvarea a 15-20 până la 40% din venitul obișnuit în sezonul de schi. Și aceasta este, în general, o încercare de a acoperi costurile de operare. Într-un an tradițional, veniturile „de iarnă” pentru turism variază între 0,9 și 1 miliard de leva.

Stațiunile SPA, cu o scădere între 30 și 50%

Datele Ministerului Turismului evidențiază clar o altă tendință prognozată: că stațiunile balneare vor ieși cu mai puține daune decât sezonul de iarnă în criză. Motivul, desigur, este că turiștii lor sunt în principal bulgari, spre deosebire de segmentul de schi, care se bazează mai mult pe străini. Informațiile de la ESTI arată că cea mai mare stațiune balneară din Bulgaria, Velingrad, de la începutul lunii decembrie până pe 21 martie, a înregistrat 145.000 de nopți cazare, rezultat bun pentru actuala criză, ceea ce o va face probabil campiona pentru cel mai mic declin. Comparativ cu anul trecut, Ministerul Turismului estimează că reducerea va fi în jur de și chiar sub 30%, dat fiind că datele sunt încă nedefinitivare. A doua cea mai aglomerată stațiune, Hisaria, are 40.000 de cazări în sezonul de iarnă, conform informațiilor din acest moment, ceea ce reprezintă o scădere de aproximativ 40% anual.

Așa cum era de așteptat, cea mai dificilă iarnă a fost pentru Sandanski, care a reușit să atragă în trecut și turiști greci, dar anul acesta nu au venit. Acolo, din decembrie până în 21 martie, numărul de cazări în hoteluri a fost în total de peste 27.000, sau cu jumătate mai puțin decât anul trecut. Cu toate acestea, datele arată că iarna a început greu și pentru acest sector. În decembrie, la Velingrad doar 46% din hoteluri au avut cazări realizate de turiști, în Sandanski ponderea a fost de 39%, iar în Hisaria – 61%. Imaginea nu a fost semnificativ diferită în ianuarie: doar 35% din obiectivele din Sandanski, 48% din Velingrad și 57% din Hisaria au făcut rezervări, potrivit informațiilor de la ESTI.