Rusii sunt incantati de faptul ca Barack Obama a castigat alegerile prezidentiale din Statele Unite si sunt siguri ca relatiile dintre tara lor si America se vor schimba considerabil, arata un reportaj efectuat de publicatia franceza L’Express.

Economistul rus Mihail Deliaghin arata ca interesul rusilor pentru alegerile americane a fost enorm si nicio alta campanie electorala americana nu a fost atat de mult acoperita de media ruse si niciuna nu a provocat un interes atat de intens.

Mai mult, presedintele Medvedev si-a schimbat chiar si calendarul politic. Discursul anual tinut in fata deputatilor, planuit sa aiba loc pe 30 octombrie, a fost mutat pe data de 5 noiembrie, pentru ca presedintele sa poata comenta alegerile americane.

Un politolog face insa o declaratie cel putin surprinzatoare, dar interesanta cu atat mai mult cu cat vine din partea unui rus: „Populatia rusa a inteles ca acestea (n.r alegerile americane) sunt alegeri adevarate. Oneste! Puterea nu a fost transmisa la succesor de presedintele care pleaca, cum s-a intamplat in cazul lui Putin si Medvedev. In Statele Unite, alegerile nu sunt o formalitate”, afirma politologul Dimitri Orenkin.

„Contrar a ceea ce s-a afirmat in propaganda televiziunilor ruse controlate de Kremlin, am vazut ca americanii sunt foarte interesati de alegerile. In Rusia, politicienii nu sunt in stare sa stranga 100.000 de oameni la un miting”, afirma acesta.

Pe de alta parte, Leonid Mletchin, istoric de profesie, arata ca pentru elita politica rusa, victoria lui Obama nu este foarte agreabila.

„Victoria lui Obama îi enerveaza”, arata istoricul, argumentand ca Obama nu coincide cu planurile ruse de incepere a unui nou razboi rece.

Cu toate acestea, oficialii rusi au salutat victoria lui Obama si si-au exprimat speranta ca lucrurile vor avea o directie buna.

Gleb Pavlovski, consilier politic apropiat Kremlinului, previne insa ca „nu trebuie sa speram ca Obama va fi un presedinte „bland”. Putem sa contam pe faptul ca este cel mai inteligent presedinte dintre toti liderii americani de pana acum”.

Sursa: L’Express