Anul trecut, România era România era singura ţară din Uniunea Europeana care nu avea acreditat niciunul dintre cele 435 de spitale. În iulie 2012, Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor (CoNAS) a acreditat primul spital privat  din ţară – Euroclinica Hospital, din Baia Mare.
De curând, un alt spital privat, al operatorului privat de sănătate MedLife, a devenit  primul spital privat din România acreditat cu nivel maxim de către CONAS.
 
Acreditarea CONAS se referă la siguranţa procedurilor medicale realizate, drepturile pacienţilor şi aspectele administrative, reflectate în sinteza a peste 1850 de indicatori şi a 11 referinţe – 5 pentru aspectele administrative, 2 privind drepturile pacienţilor şi 4 privind managementul serviciilor medicale, ponderate diferit, astfel încât accentul să fie pus pe managementul serviciilor medicale.

"Acreditarea spitalelor este o masură necesară, extrem de importantă şi strategică în evoluţia oricărui sistem medical, fie acesta privat sau public", a declarat Nicolae Marcu, director general al MedLife.
 În cadrul spitalului Life Memorial Hospital lucrează 500 de cadre medicale, care oferă servicii medicale integrate de spital, maternitate, hyperclinica, laborator şi farmacie.

În 2012 Life Memorial Hospital a realizat peste 4500 de intervenții chirurgicale și circa 1060 de naşteri, având în total internați peste 7500 de pacienți.

"Instituția pe care o coordonez acreditează spitalele pe baza unor criterii de performanţă care vizează în primul rând calitatea serviciilor oferite şi gradul de satisfacţie al pacienţilor. În cazul MedLife, ne face plăcere să confirmăm că discutăm despre o acreditare la nivel maxim, o dovadă în plus a faptului că sistemul privat este o alternativă viabilă în România, într-o perioadă în care se produc atâtea modificări în sistemul de sănătate" a declarat Lukács Vilmos, Președintele Comisiei Naţionale de Acreditare a Spitalelor.

În procesul de acreditare au fost înscrise 459 de spitale, dintre care 74 unităţi sanitare private. Aceste spitale vor fi evaluate în funcţie de opţiunile lor pe durata primului ciclu de acreditare care durează cinci ani, respectiv 2011 – 2015. Vor fi evaluate în medie 51 de spitale pe trimestru.

Acreditarea se face în funcţie de o serie de standarde si criterii pe baza cărora se va face evaluarea unităților spitalicești. Spre exemplu, un salon de spital nu are voie să aibă mai multe de şase paturi.

Citeşte şi: Care este singurul spital privat acreditat din România