„Nimic din trecutul lui Whelan nu indică la faptul că este un posibil spion”, spune fostul agent CIA, John Sipher.

Sipher susține că Rusia dispune de „un serviciu de combatere a terorismului extrem de puternic și cu înaltă calificare”, iar Statele Unite sunt conștiente de nivelul ridicat al contraspionajului rusesc.

„Noi pregătim operațiunile de spionaj foarte, foarte atent, foarte meticulos. Noi nu trimitem americani la întâmplare fără imunitate diplomatică pentru a colecta materiale nesemnificative”, a spus el.

„Activitatea profesională a lui Whelan în sine ar atrage probabil atenția…Nu ai folosi o astfel de acoperire de un specialist în securitate globală pentru spionaj”, spune Chris Costa, fost ofițer de informații americane, care este acum directorul International Spy Museum din Washington, într-un interviu acordat The Washington Post.

 

„Acest caz este clar diferit de cazul lui Ryan C. Fogle, un diplomat american reținut în Rusia în 2013″, a menționat Sipher. Fogle a fost obligat să părăsească țara după ce guvernul rus l-a acuzat că a colaborat cu CIA și a încercat să recruteze un agent rus”, – amintește publicația.

Rusia a anunțat atunci că Fogle a fost prins cu peruci, ochelari de soare, o busolă și un cuțit. El mai avea 130.000 de dolari în numerar și o scrisoare în limba rusă în care se ofereau până la 1 milion de dolari pe an pentru furnizarea de informații consistente.

O comparație mai apropiată, potrivit lui Sipher, ar fi arestarea, în 1986, a jurnalistului american Nicholas Daniloff. El a fost reținut la Moscova, la scurt timp după ce autoritățile americane l-au arestat pe fizicianul sovietic Ghennadi Zaharov la New York și l-au acuzat de spionaj. Ca urmare, Daniloff a fost trimis în Statele Unite în cadrul unui schimb de prizonieri, SUA expulzându-l pe Zaharov.

„În mod similar, arestarea lui Whelan a avut loc după ce Maria Butina, activista rusă, a pledat vinovată că a conspirat să pătrundă în rândul conservatorilor americani”, amintește ziarul. „Momentul arestării a iscat suspiciuni că Rusia l-a reținut pe Whelan în scopul negocierii unui nou schimb”.

O sursă familiarizată cu cazul lui Whelan a spus că, în cazul jurnalistului Daniloff, sovieticii au vrut să schimbe un „activ cu valoare scăzută” pentru un „activ cu valoare ridicată”. „Nu ar fi surprinzător dacă în acest caz ar fi o situație similară”.

„În ultimii ani, Paul Whelan a vizitat în mod repetat Rusia, au declarat rudele și prietenii săi. Câțiva prieteni ruși l-au descris Whelan ca amator de distracții, cu un interes sincer pentru Rusia.

„El are un cont în VKontakte, un analog rusesc al Facebook, deschis pe 10 noiembrie 2010. Având în vedere că Whelan, din câte știm, nu a lucrat și nu a trăit în Rusia, contul din VKontakte este cam ciudat”, subliniază ziarul.