Dr. David Diemert consideră că problema este crucială deoarece coronavirusul afectează în mod disproporționat grupurile de populație, potrivit agerpres.ro

Potrivit datelor federale americane, noul coronavirus ucide de două ori mai multe persoane afroamericane şi latino decât caucazieni. De asemenea, persoanele cu vârsta de peste 65 de ani reprezintă nu mai puţin de 80% din totalul deceselor.

Specialistul este în căutare de voluntari

Specialistul în boli infecţioase şi profesor la Universitatea George Washington va începe până la sfârșitul acestei săptămâni să recruteze 500 de voluntari pentru testul clinic pe care îl conduce, o etapă ce va dura 2 luni. Vaccinul experimental pe bază de ARN mesager (mARN) dezvoltat de Moderna în colaborare cu Institutul Naţional american pentru Boli Infecţioase, este testat în 90 de regiuni americane, printre care şi la Washington, unde 45% din populaţie este afroamericană.

„Noi căutăm persoane care sunt mai susceptibile să se infecteze cu noul coronavirus şi să prezinte simptome, printre care persoane în vârstă şi de culoare”, a spus Diemert.

Medicul estimează că rezultatele cercetărilor medicale derulate în SUA ar putea fi denaturate de faptul că sunt concentrate pe populaţii prea omogene, în pofida directivelor federale cu privire la diversitate.

Potrivit unui studiu, dintre cele 167 de medicamente autorizate de către SUA între 2008 şi 2013, o cincime produc reacţii diferite în funcţie de grupul etnic din care fac parte pacienţii.

Prin urmare, cercetătorii de la Universitatea George Washington parcurg regulat străzile oraşului, pieţele sale, bisericile şi centrele de testare, în căutarea voluntarilor.

O parte din misiunea lor constă în a câştiga încrederea unei comunităţi încă afectate de sinistrul experiment medical Tuskegee. Timp de 40 de ani, sute de afroamericani bolnavi de sifilis au fost studiaţi, fără a fi trataţi, pentru a observa evoluţia naturală a bolii. În 1972, dezvăluirile cu privire la acest studiu au provocat un scandal imens, mai ales pentru că subiecţii studiului nu şi-au dat niciodată consimţământul informat pentru a participa.

Una dintre cele mai mari provocări

„Cred că una dintre cele mai mari provocări ale noastre este să recrutăm atât de mulţi oameni într-un timp atât de scurt”, a spus specialistul.

Testele clinice pentru acest vaccin anti-COVID vor implica 30.000 de voluntari şi vor dura aproximativ 2 ani. Responsabilii Moderna speră însă că eventualele rezultate preliminare concludente vor fi suficiente pentru a permite eliberarea unei autorizaţii de folosire de urgenţă peste câteva luni.

Vaccinul administrat în cadrul acestor teste clinice constă în două injecţii la nivelul umărului „ca şi cum ai primi vaccinul obişnuit împotriva gripei”, la distanţă de o lună între ele.

Conform primelor teste, acest vaccin ar provoca efecte secundare mai puţin severe la persoanele în vârstă prin comparaţie cu cele tinere, posibil din cauza sistemului imunitar mai slăbit al seniorilor, care reacţionează mai puţin la ingredientele vaccinului, conform lui Diemert.

„Este o bună oportunitate pentru oameni să-şi ajute comunitatea, încercând, într-un mod altruist, să pună capăt acestei epidemii”, a adăugat Diemert.