Vaccinul creat de Oxford a fost trimis la peste 20 de mii de voluntari din Marea Britanie, Brazilia și Africa de Sud. Aceștia au luat serul acum două luni și jumătate, fără a avea reacții adverse. În acest context, asistentul medical Joan Pons este singurul spaniol care a primit vaccinul anti-coronavirus. Acesta lucrează de 23 de ani în unitățile de Terapie Intensivă din Marea Britanie.

Acesta a spus că a decis să își pună din nou uniforma de infirmier pentru a lupta alături de colegii săi. Asistentul medical a mai declarat că perioada aceea a fost cea mai urâtă din cariera sa.

„Eu sunt asistent medical, organizez tot departamentul, fac parte din echipa de conducere a Spitalului General din Sheffield, orașul unde locuiesc. Am plecat în Marea Britanie în urmă cu 20 de ani pentru că nu găseam de lucru în Spania.

Am hotărât să ies din birou și să îmi pun din nou uniforma de infirmier pentru a lupta alături de colegii mei. Și acolo am început să simt frustrarea COVID-ului, teama și singurătatea pe care le provoca pacienților mei.

Am început să urăsc virusul și ura s-a amplificat pentru că în vârful epidemiei îmi lua pacienți zilnic. A fost cea mai grea perioadă din cariera mea.”,  a declarat acesta.

Când i s-a făcut vaccinul?

Asistentul medical a declarat că i s-a făcut vaccinul pe data de 5 iunie dar că va mai dura până când va exista un răspuns concret. Potrivit lui, răspunsul va veni undeva în septembrie sau octombrie.

”Vaccinul mi l-au făcut pe 5 iunie și acum trebuie să vadă dacă este eficient. Este întrebarea de un milion de dolari! Dacă este suficientă cantitatea de anticorpi și celule T pentru a ataca și omorî virusul înainte să intre în plămâni.

Pentru că prima dată atacă plămânii. Răspunsul la această întrebare îl vom afla în septembrie sau octombrie”, a declarat acesta pentru stiri.tvr.ro.

”Nu mi-au cerut să-mi pun viața în pericol”

Joan Pons a mai spus că nu i s-a cerut să iși pună viața în pericol și, deși sună dur, cei de la Universitatea Oxford așteaptă ca el să se infecteze cu coronavirus dar într-un mod natural.

„Nu mi-au cerut să îmi pun viața în pericol, să renunț la protecție. Eu folosesc în continuare tot echipamentul când sunt la ATI, pentru că nu știu dacă este eficient și nu vreau să joc ruleta rusească cu viața mea. Eu mă protejez și săptămânal îmi fac un test PCR să văd dacă m-am infectat și îmi iau temperature zilnic. Daca este mai mare de 37,8 am la dispoziție un număr la care să sun 24 de ore din 24 și ar trebui să merg la spital pentru evaluare.

De asemenea, zilnic, completez un jurnal electronic unde scriu simptomele, de exemplu dacă îmi pierd mirosul sau gustul, dacă mă simt rău. Dacă, la un moment dat, sunt îngrijorați de vreun simptom două zile consecutiv, atunci mă sună și trebuie să intru în carantină.

Suntem în așteptare. Chiar dacă pare crud, ceea ce așteaptă cei de la Universitatea Oxford este ca eu să mă infectez, dar într-un mod natural, nu intenționat. De aceea ne-au luat pe noi, asistenții din prima linie, să fim voluntari. Pentru că, matematic, probabilitatea ca noi să ne infectăm este mult mai mare”, a mai spus acesta.

Reacția de după vaccin

Asistentul medical a mai declarat că nu a avut niciun simptom și că doar l-a deranjat puțin brațul. Acesta a mai spus că alți voluntari au avut dureri de cap și stări de rau, însă nu a fost nevoie de îngrijire medicală.

„Eu nu am avut niciun simptom, un pic m-a deranjat brațul unde mi-au făcut vaccinul, dar au fost alți voluntari care au avut ceva dureri de cap, stare de rău, dar nu au avut nevoie de îngrijiri medicale, ceea ce înseamnă că oficial vaccinul este sigur. Eu prefer să îmi fie rău o zi, două decât să îmi pun viața în pericol, să mă atace virusul și chiar să mă ucidă.

În cei 23 de ani de experiență ca asistent medical, nu am văzut pe nimeni să moară din cauza unui vaccin, dar am văzut mulți care au murit fiindcă nu s-au vaccinat”, a completat el.

Reacția familiei

La aflarea veștii că acesta va fi un fel de cobai pentru vaccinul anti-COVID produs de Universitatea Oxford, familia asistentul medical spaniol s-a speriat. Potrivit spuselor sale, soția sa a fost singura care nu a primit deloc bine vestea vaccinării sale.

Nevrând să o mintă, acesta i-a spus că există riscul ca vaccinul să nu meargă și să facă un șoc anafilactic și să moară.

„Familia mea s-a speriat, în special soția nu a primit bine vestea, pentru că m-a întrebat atât: care este cel mai rău lucru care ți se poate întâmpla? Și, bineînțeles, nu am vrut să o mint. Fiindca semnasem o hârtie și cum vaccinul este deocamdată experimental, scria absolut tot ce s-ar putea întâmpla, de la cel mai mic la cel mai grav lucru. Iar ultima frază era: în cazuri excepționale poate produce șoc anafilactic și moartea.

Atunci, soția s-a speriat, și-a pus mâinile în cap și nu mi-a mai vorbit trei zile”, a povestiti spaniolul.

Mesajul care readuce speranța

Acesta și-a încheiat declarațiile printr-un apel la adresa celorlalți. Acesta îi îndeamnă să poarte masca de protecție pentru că mai sunt câteva luni, și potrivit lui, vom învinge în lupta cu coronavirusul.

„Suntem pe ultimii kilometri, care întotdeauna sunt cei mai dificili! De aceea, vă rog pe toți, când ieșiți pe stradă, puneți-vă masca, nu mergeți în locuri cu mulți oameni, evitați aglomerația, spălați-vă pe mâini! Mai este atât de puțin! Doar câteva luni!

Vă rog, împreună vom învinge! Sunt sigur că anul 2021 va fi anul îmbrățișărilor. Nu merită să ne riscăm viața pentru o ieșire cu prietenii, în 2021 vom avea timp”, a încheiat Joan Pons.