‘Nici Spania nu va susţine obligatoriu toate deciziile pe care le adoptă Argentina, nici invers, pe această temă’, a declarat García-Margallo după participarea la Adunarea Generală a ONU. ‘Dacă există coincidenţe pe această temă nu înseamnă că există coincidenţe în privinţa măsurilor pe care le adoptă fiecare guvern pentru a-şi afirma cerinţele de suveranitate’, a precizat el.

Şeful diplomaţiei spaniole s-a referit însă la ‘coincidenţa celor două procese de decolonizare’. Atât Gibraltarul, cât şi Insulele Falkland /Malvine/ sunt incluse în lista teritoriilor care nu au autonomie şi trebuie supuse decolonizării, şi acestor teritorii li se aplică principiul integrităţii teritoriale şi nu al autodeterminării. În ciuda coincidenţelor, există diferenţe istorice şi juridice, a mai remarcat el.

Ministrul spaniol de externe a subliniat faptul că în cele două cazuri soluţia conflictelor trebuie să vină după conversaţii bilaterale, între Marea Britanie şi Argetina, respectiv Marea Britanie şi Spania.

Spania a cedat Marii Britanii Gibraltarul în anul 1713, în urma tratatului de la Utrecht, dar de la sfârşitul secolului 18, Madridul încearcă să recupereze acest teritoriu şi susţine că apele teritoriale din jurul lui îi aparţin. Conflictul recent a izbucnit după ce autorităţile din Gibraltar au decis construcţia unui recif artificial. Spania a considerat că măsura este îndreptată împotriva pescarilor spanioli şi a atras atenţia asupra situaţiei traficului ilegal de tutun.

La rândul ei, Argentina revendică Insulele Malvine /Falkland/, un arhipelag din Oceanul Atlantic situat la 500 de km de ţărm şi ocupat de Marea Britanie din anul 1833. În 1982, Leopoldo Galtieri a ordonat armatei sale să invadeze insulele, ceea ce a condus la un război de 100 de zile cu Marea Britanie, încheiat cu înfrângerea Argentinei.
Sursa: Agerpres