Purtătorul de cuvânt al Guvernului spaniol, Maria Jesus Montero, a declarat azi  că turiștrii străini sunt așteptați de la 1 iulie având în vedere că Executivul de la Madrid a decis redeschiderea granițelor terestre.

Cu doar o zi în urmă, ministrul Turismului Reyes Maroto a declarat că granițele terestre vor fi deschise de pe 22 iunie, informație care, ulterior, a fost retrasă printr-un comunicat de presă din partea ministerului.

Situația coronavirus în Spania

Spania, una dintre ţările cele mai afectate de pandemia de COVID-19, a înregistrat în total 27.127 de decese şi 239.638 de cazuri confirmate de infectare cu SARS-CoV-2, conform unui bilanţ transmis de Ministerul Sănătăţii spaniol.

Nu s-a mai înregistrat niciun deces la începutul acestei luni

Ministerul spaniol al Sănătăţii a anunţat luni, pentru ultimele 24 de ore, o nouă scădere a numărului contaminărilor de Covid-19 şi zero decese.

Madrid este regiunea în care au fost detectate cele mai multe noi cazuri, 18, urmată de Catalonia, cu 16, Castilla y León, cu 11, Comunidad Valenciana, cu 6, Navarra, cu 5, şi Aragón, cu 4.

Autoritățile spaniole au luat măsuri prea târziu

Într-o altă analiză publicată în Guardian, autoritățile spaniole sunt considerate responsabile pentru că au intervenit prea târziu cu impunerea stării de urgență. Ziariștii cotidianului britanic spun că la începutul lui februarie oficiali din sănătate estimau că Spania va avea doar câteva cazuri, iar șase săptămâni mai târziu aceiași oameni raportează sute de morți pe zi.

Este enumerată și impunerea abia pe 14 martie a stării de urgență, până atunci spaniolii ignorând extinderea virusului chinezesc. Au mers pe stadioane la meciurile de fotbal, ba chiar s-au deplasat prin Europa la meciurile din Champions League, în zilele frumoase au ieșit la plajă și în general au făcut ce se pricep ei mai bine – au socializat în grup, cu tandrețe, îmbrățișări și sărutări în chip de salut.

Sistemul medical spaniol însă a intrat în pandemie după zece ani de austeritate, fiindcă criza economică din 2008 a impus tăieri masive din dotările spitalelor. Nu doar la spitale a fost austeritate, ci și în întreaga economie – salarii tăiate, șomaj de 28%.

O estimare a unui economist spaniol arată că ibericii au nevoie de 200 de miliarde de euro de la Mecanismul European de Stabilitate pentru a se reface după criza impusă de coronavirus. Mai înainte însă, Spania trebuie să depășească momentele dificile pe care le traverseaz