Ce s-a întâmplat mai exact? Misteriosul investitor a pariat printr-un contract futures la o cotă de 10:1 că Statele Unite vor pierde ratingul AAA. Conform unor informaţii apărute în presa externă care clarifică problema, suma investită este de 850 de milioane de dolari şi nu profitul întors, cum se afirmase iniţial. Astfel, venitul întors este de 8,5 miliarde de dolari.
Surse din piață spun că misteriosul investitor ar fi chiar George Soros, care ar fi avut informații dinainte sigure despre retrogradarea pe care au operat-o cei de la Standard and Poor’s, date fiind relațiile pe care Soros le are cu Casa Albă încă din 2008.
Noua legislaţie americană obligă fondurile de investiţii mai mari de 150 mil. dolari să dea publicităţii date despre investitori, angajaţi şi activele pe care le administrează, conform scrisorii trimise către investitori.În urma anunţului făcut de Securities and Exchange Commission Soros a decis să se retragă din afaceri. George Soros a reuşit să câştige un miliard de dolari într-o singură zi – „Miercurea Neagră“, 16 septembrie 1992 – pariind short împotriva lirei sterline şi a Băncii Angliei.

George Soros deţine cel mai puternic fond speculativ de investiţii din toate timpurile.

Conform unui clasament al fondurilor speculative, Quantum Endowment Fund a realizat, din 1973, un profit net care a intrat în buzunarele clienților săi, de 35 de miliarde de dolari.

Soros este cunoscut în lumea fondurilor speculative ca fiind investitorul cu cel mai mare apetit pentru risc, reuşind să facă bani doar din speculații, acele "inginerii financiare" pe care dacă știi să le faci, te ajută practic să faci bani din nimic.
După 40 de ani de carieră strălucitoare în lumea marii finanţe mondiale, miliardarul George Soros a anunţat un prim pas spre retragere. Într-o scrisoare adresată investitorilor privaţi din fondul său de investiţii, Soros Fund Management, el i-a anunţat pe aceştia că până la sfârşitul anului le va înapoia investiţiile, de circa un miliard de dolari.