Ce se întâmplă în prezent cu șomajul tehnic

Peste 650 de mii de români beneficiază luna aceasta de șomaj tehnic. Deși inițial ministrul muncii spunea că banii vor ajunge la angajații aflați în această situație până în 18 aprilie, plățile s-au făcut cu întârziere, dar ministrul a dat asigurări că la începutul săptămânii viitoare toți oamenii vor primi banii.

Următoarea tranșă de plată pentru șomajul tehnic se va face în mai, la începutul lunii urmând să fie depuse cererile, iar Violeta Alexandru este convinsă că lucurile vor merge mai bine atunci.

Ce spune Violeta Alexandru despre perioada următoare

„Angajații nu sunt în război cu angajatorul și nici invers, e o presiune enormă” și pentru unii, și pentru ceilalți, a arătat ministrul muncii, care a recunoscut că mai ales la începutul crizei a primit relatări „tulburătoare” de la oameni în privința experiențelor de comunicare cu angajatorii.

După 15 mai, când se va ridica starea de urgență, plata șomajului tehnic nu se va mai putea face, dar va fi înlocuită cu o altă măsură la care guvernul lucrează în prezent”, a spus Violeta Alexandru.

”Este vorba, mai precis, de un pachet de măsuri, prin care angajatorii și angajații să fie sprijiniți ca să-și reia activitatea după 15 mai.

Sunt măsuri care se vor adresa următoarelor etape și ar putea avea un caracter gradual. Orizontul de timp este discutat de ministru cu sindicatele și patronatele. De exemplu, angajații ar putea reveni în activitate în etape, cu program redus sau într-o formă flexibilă de muncă.

Statul ar putea contribui, alături de angajator, pe baza unui parteneriat, la o formă de susținere financiară, orientându-se către acele sectoare cu potențial. Nu va fi doar un sprijin financiar, ci va fi susținut de măsuri care să susțină reconversia profesională. „Elaborăm și alte măsuri, care se adresează românilor reîntorși în țară, cărora dorim să de oferim oportunități pentru a se angaja în România, respectiv celor rămași fără loc de muncă, nu sunt în șomaj tehnic, li s-a întrerupt activitatea și reprezintă o resursă pe care vrem să o reantrenăm în activitate”, a arătat Violeta Alexandru.