Rata șomajului a rămas stabilă în decembrie raportat la luna precedentă – 5,9%, adică 2,71 milioane de șomeri – a indicat marți Agenția Federală a Forței de Muncă, conform lesechos.fr

Stigmatul pandemiei de coronavirus nu a scutit piața muncii din Germania în 2020. Pentru prima dată în ultimii 14 ani, creșterea acesteia din urmă a fost oprită: numărul persoanelor cu muncă remunerată a scăzut cu 1,1%, până la 44,8 milioane de persoane, potrivit Oficiului German de Statistică (Destatis). Dar „bazooka” măsurilor publice a făcut posibilă limitarea acestor efecte.

Efectul stabilizator al șomajului parțial a permis garantarea locurilor de muncă

În ciuda măsurilor de izolare decretate în noiembrie și apoi extinse în decembrie, rata șomajului a rămas stabilă în decembrie față de luna precedentă, la 5,9%, echivalent cu 2,71 milioane de șomeri.

Landul Berlin, foarte dependent de turism și servicii, a înregistrat cea mai mare scădere economică, rata șomajului sărind de la 7,7% la 10,1% într-un an. Dar, în general, „efectul stabilizator al muncii part time a garantat ocuparea forței de muncă”, a declarat marți Detlev Scheele, președintele Agenției Federale pentru Ocuparea Forței de Muncă.

Dezvoltarea economiei informale

Instituția raportează 666.000 de persoane înregistrate în decembrie de companiile din cadrul acestui program, față de 627.600 în noiembrie. Potrivit institutului IFO, 95 de  milioane de persoane sunt în șomaj parțial, inclusiv o mare majoritate a angajaților din sectoarele afectate puternic de carantină: 6,1% din lucrătorii care plătesc contribuții sociale în sectorul comercial, față de 3,9% în noiembrie, ar fi deja afectați.

În industria hotelieră, cota ar urca la 39% față de 35,3% în urmă cu o lună, potrivit IFO.

Concedii medicale, șomaj parțial: măsurile de amortizare a șocului virusului

Potrivit Agenției Federale pentru Ocuparea Forței de Muncă, subocuparea medie anuală ar fi afectat, de asemenea, 3,5 milioane de persoane în 2020, adică cu 319.000 mai mult decât în ​​2019. Aceste două tendințe merg mână în mână cu o creștere a muncii la negru, o proporție tot mai mare de indivizi care încearcă să-și compenseze veniturile pierdute. Potrivit lui Friedrich Schneider, profesor emerit la Universitatea Johannes Kepler din Linz, Austria, se preconizează că această activitate subterană va reprezenta 380 miliarde de euro, sau 11,4% din PIB-ul german în 2020, față de 9,1% în 2019.

Crește amenințarea unui val de falimente

„Economia paralelă este o supapă care atenuează impactul crizei pentru cei afectați”, a declarat duminică președintele ”Comitetului Înțelepților”, Lars Feld, intervievat de cotidianul „Die Welt”. Rezistența relativă a pieței forței de muncă germane, pe de altă parte, lasă din ce în ce mai mulți tineri pe margine: între octombrie și decembrie, 73.000 de candidați la primul loc de muncă căutau un job, adică cu 12.000 mai mult decât acum un an.

Covid: valul falimentelor este amânat pentru anul viitor

Extinderea măsurilor de lockdown în luna ianuarie poate pune la încercare această rezistență și mai mult, pe măsură ce amenințarea cu un val de falimente crește spre primăvară. Potrivit Federației firmelor comerciale, două treimi din membrii săi angajați în sectoare sensibile se simt amenințați. Într-o scrisoare trimisă Angelei Merkel, organizația raportează 50.000 de afaceri ce sunt puse în pericol, cu un total de 250.000 de locuri de muncă.