Autorităţile spaniole au trimis soldaţi să construiască o tabără pentru culegătorii de căpşuni imigranţi, după criticile ONU privind condiţiile „inumane” în care trăiesc muncitorii sezonieri de la ferme, a anunţat guvernul sâmbătă, conform Agerpres.

În urma apelurilor pentru ajutor ale oficialilor locali, o purtătoare de cuvânt a Ministerului Apărării a declarat că sâmbătă au fost dislocaţi soldaţi pentru a căuta un loc potrivit unde să construiască o tabără care să-i adăpostească pe muncitori, majoritatea marocani.

De asemenea, o echipă de logistică a armatei a fost trimisă pentru a încerca să prevină posibile focare de coronavirus în aşezările aflate în condiţii precare după incendii, a spus purtătoarea de cuvânt.

Raportorul special al ONU privind sărăcia extremă şi drepturile omului, Olivier De Schutter, a declarat vineri într-un comunicat că este necesară o acţiune urgentă pentru a îmbunătăţi condiţiile de viaţă ”deplorabile” din taberele lucrătorilor imigranţi sezonieri, înainte să moară oameni.

Trei incendii au izbucnit săptămâna trecută în tabere ale imigranţilor din apropierea oraşului Huelva din sud-vestul Spaniei, rănind patru persoane. De asemenea, oficiali din domeniul sănătăţii au avertizat că taberele supraaglomerate expun muncitorii la riscul de se infecta cu coronavirus.

Un oficial ONU critică autoritățile spaniole pentru condițiile „inumane” și periculoase în care locuiesc muncitorii sezonieri de pe plantațiile de căpșuni, după ce trei incendii au izbucnit în taberele imigranților din Huelva, Andaluzia.

Incendiile au lovit taberele din orașul Huelva în decurs de cinci zile, săptămâna trecută, rănind cel puțin patru persoane, a declarat departamentul de situații de urgență din regiunea sudică a Spaniei, potrivit Reuters. Guvernele locale trebuie să îmbunătățească urgent „condițiile deplorabile” existente în tabere în care locuiesc culegătorii de căpșuni, înainte ca oamenii să moară, a declarat raportorul special al ONU pentru sărăcie extremă și drepturile omului, Olivier De Schutter, într-o declarație.

Adesea murdare şi periculoase, şi lipsite de apă, canalizare şi electricitate, astfel de construcţii improvizate au fost folosite de ani de zile pentru cazarea culegătorilor de fructe sezonieri din Spania. De Schutter a declarat că pandemia de COVID-19 a agravat situaţia.

„Această realitate a incendiilor şi a condiţiilor inumane din bidonviluri nu mai pot fi tolerate. Situaţia se deteriorează alarmant în fiecare zi, s-a înrăutăţit pe fondul pandemiei de COVID-19”, spune acesta în comunicat.

Ministerul Sănătăţii a recunoscut joi că sezonierii erau deosebit de vulnerabili la infectarea cu coronavirus din cauza condiţiilor de viaţă şi de muncă supraaglomerate şi nesănătoase. Spania este una dintre ţările europene cel mai dur lovite de pandemie, cu mai mult de 28.400 de decese.

De la ridicarea restricţiilor după trei luni de izolare, în iunie, s-au înregistrat 281 de noi focare izolate, dintre care peste un sfert au apărut în condiţiile de la locul de muncă. Autorităţile din Catalonia au impus izolarea provinciei Segria şi a capitalei acesteia Lleida după un vârf al cazurilor de coronavirus legate de muncitori imigranţi care trăiesc în condiţii precare.