„Vreau să vă spun – și aici dați-mi voie să cred că este știrea emisiunii, din ceea ce eu am cules din datele dosarului, sunt pe teritoriul României un număr de 3.000 de astfel de medici”, a declarat avocatul Daniel Ionașcu la antena 3.

„De patru luni de zile, am strigat de la microfoanele din fața sălilor de judecată către ministrul Sănătății să facă publice parafele care există în România astăzi, în așa fel încât să vedem dacă cel ce are parafa este înscris în tabloul medicilor. De patru luni de zile, nu s-a răspuns. Nu am abandonat lupta”, a mai spus Ionașcu.

În urma dezvăluirilor sale, ministrul Sănătății a declarat că afirmaţia sa este gravă.

„Ministerul Sănătăţii nu deţine informaţia că ar exista medici falşi care profesează în România. Dacă cineva deţine informaţii că astăzi sunt medici falşi care oferă servicii medicale în sistemul public sau privat de sănătate, are obligaţia să anunţe
organele competente, acest lucru punând în pericol vieţile pacienţilor. În urma cazurilor depistate în care persoane profesau meseria de medic cu parafe acordate ilegal, Ministerul Sănătăţii a demarat un control la Direcţia de Sănătate
Publică Bucureşti în cadrul căruia au fost verificate toate codurile de parafă eliberate de această institutie din anul 2018 până în februarie 2019. De asemenea, astfel de controale au fost derulate în mai multe direcţii de sănătate publică judeţene”, informează instituţia, printr-un comunicat de presă.

Pentru a evita situaţiile ca şi alte persoane care nu indeplinesc condiţiile necesare să practice medicina în România, Ministerul Sănătăţii a elaborat un Ordin de Ministru care se află în prezent în transparenţă decizională şi care reglementează condiţiile necesare pentru angajarea medicilor în sistemul de sănătate public şi privat.

„Facem menţiunea că lista cu codurile de parafa eliberate la nivel naţional este elaborată de centrul de calcul al Ministerului Sănătăţii şi nu poate fi făcută publică deoarece conţine date cu caracter personal”, mai arată Ministerul.

“Mi se pare extrem de gravă afirmaţia conform căreia astăzi ar exista în sistemul de sănătate din România 3000 de medici falşi. Dacă există dovezi în acest sens, dacă cineva ştie că există o singură persoană care astăzi practică medicina fără a avea acest drept, are obligaţia de a informa imediat organele competente. Astfel de afirmaţii fără dovezi fac foarte mult rău pacienţilor, a căror încredere în personalul medical poate fi zdruncinată. Pe de alta parte, suspiciunile create
astfel afectează şi medicii care fac tot ce le stă în putinţă pentru sănătatea noastră. Am luat măsuri îndată ce am aflat despre primul caz în care o persoana şi-a obţinut ilegal codul de parafă, astfel încât să nu mai existe posibilitatea creării
de breşe în sistem. Este vorba chiar despre persoana pe care o apară astăzi domnul avocat Daniel Ionascu, cel care afirma că sunt alte mii de medici în situaţia clientului său” , a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.