În cazul în care Marea Britanie va ieşi din Uniunea Europeană fără un acord, la 31 octombrie 2019, lira sterlină se va deprecia semnificativ, ajungând la aceeaşi paritate cu euro şi la 1,10 dolari, avertizează grupul bancar olandez ING, transmite Reuters.

„Credem că cel mai probabil scenariu este cel în care Parlamentul sprijină o moţiune de cenzură şi forţează extinderea Articolului 50 la un anumit moment în octombrie, stabilind condiţiile pentru alegeri generale la finalului lunii noiembrie sau în decembrie”, se arată într-o notă adresată clienţilor de ING,

Probabilitatea declanşării alegerilor şi a întârzierii Brexitului este de 40%. O revocare a Articolului 50 va duce la aprecierea lirei sterline la 1,45 dolari, estimează banca olandeză.

Miercuri, moneda britanică se tranzacţiona 1,2059 dolari, în timp ce un euro era cotat la 92,67 penny.

Şi Banca Angliei (BoE) avertiza recent că un Brexit fără acord va afecta semnificativ economia şi va duce la o deprecierea suplimentară a lirei sterline.

Temerile privind un „no deal” au făcut ca lira să se deprecieze semnificativ în ultimele săptămâni, moneda britanică ajungând la cel mai scăzut nivel faţă de euro şi dolar din 2017.