Situația s-a complicat în Arad, după ce numărul infecţiilor noi cu SARS-CoV-2 confirmate în judeţ în ultimele şapte zile este cu 35% mai mare decât în săptămâna anterioară. Mai mult, joi au fost raportate cele mai multe îmbolnăviri din ultima perioadă, respectiv 107 cazuri noi, cu peste 30 mai multe decât în oricare zi a săptămânii, arată ultimele informații.

Ce spune Prefectura Arad

Potrivit buletinelor informative zilnice transmise de Prefectura Arad, cu privire la situaţia îmbolnăvirilor în judeţ, media infectărilor în ultimele două săptămâni a fost de 62 de cazuri noi în 24 de ore. Cel mai mare număr de cazuri înregistrate în 24 de ore în această perioadă a fost 78. În ultimele şapte zile au fost înregistrate 501 îmbolnăviri, faţă de 369 în săptămâna anterioară, creşterea fiind de aproximativ 35% de la o săptămână la alta. Media zilnică a cazurilor noi a crescut de la 52 la 72, în ultima săptămână.

În privinţa deceselor, în ultimele şapte zile au fost înregistrate 20, faţă de 16 în săptămâna anterioară. Incidenţa infectărilor cu SARS-CoV-2 la mia de locuitori este, joi, de 1,37 la nivelul judeţului, faţă de 1,17 în urmă cu şapte zile şi 1,05 în urmă cu 14 zile. De la începutul pandemiei, la nivelul judeţului au fost confirmate 17.128 infectări cu SARS-CoV-2 şi 662 decese provocate de boala COVID-19.

Bilanţ COVID-19 pentru ziua de joi, 25 februarie

Autorităţile au raportat 3.923 de noi infectări cu COVID-19 în ultimele 24 de ore. Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), a precizat, joi, că noua modalitate de raportare a cazurilor de infecţie cu SARS-CoV-2 va fi o soluţie corectă şi nu crede că aceasta va avea un impact foarte mare. Noua modalitate va fi aplicabilă de joi, însă prima raportare după noua metodă va fi cea de vineri, 26 februarie.

„E o decizie care s-a luat de către colegii de la Grupul de Suport Tehnico-Ştiinţific (privind gestionarea bolilor – n.red.) acum două săptămâni şi jumătate, s-a intrat cu ea la Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi s-a decis să fie aplicabilă începând de astăzi (joi – n.red.). Impactul depinde de localitate, dar nu va fi mare, din câte ştiu.

Dacă e corect ce am ca informaţie, la Bucureşti va fi o creştere de 0,02%. S-a considerat că asta va fi o soluţie corectă pentru a include totul şi pentru a nu fi separate focarele de celelalte cazuri. Calculul este total, toate cazurile dintr-o localitate sau judeţ vor intra în incidenţă, pe ultimele 14 zile”, a declarat Raed Arafat.

Şeful DSU a făcut referire la prevederile Hotărârii nr. 8 a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă de prelungire a stării de alertă în România, în care se prevede că Direcţiile de Sănătate Publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, calculează zilnic, pentru fiecare localitate din zona de competenţă, incidenţa cumulată a cazurilor pentru ultimele 14 zile şi prezintă Comitetului judeţean sau al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă, analiza rezultată în cel mult 24 de ore de la data constatării atingerii limitelor stabilite.