Pandemia de coronavirus face ravagii în România. Avem parte, în medie, de pste o mie de persoane descoperite infectate în fiecare i. Situația reală este însă mult mai gravă, o spune un cunoscut medic.

România a depășit pragul de 70.000 de cazuri, iar restricțiile impuse nu par să mai facă față relaxării oamenilor. Medicii atrag atenția asupra pericolului și avertizează asupra unui număr mult mai mare de infectați față de cel raportat zilnic. Anchetele epidemiologice se derulează cu dificultate, iar testarea nu este suficient de extinsă. Dr. Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”, susține că este foarte probabil ca numărul real al celor infectați să fie de 10 ori mai mare.

„Dacă avem 1.000 de cazuri zilnic, ar trebui să ne gândim la un total de 10.000 de infectări pentru ziua respectivă. Anchetele epidemiologice nu sunt rapide, testarea nu este una extinsă, prin urmare, un asimptomatic poate umbla liber mult timp pe străzi. Chiar și o oră poate fi mult, dacă merge în spații aglomerate și nu poartă mască. Așadar, numărul de infectări raportat în fiecare zi, la prânz, nu face decât să ne orienteze”, a declarat dr. Marinescu, conform wall-street.ro.

Mai mult, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că un procent de numai 2% dintre români s-au imunizat până acum, deci va trebui să ne obișnuim să trăim mai mulți ani cu noul coronavirus. Potrivit unui Raport al Uniunii Europene, România este unul dintre statele cu cea mai scăzută rată a testărilor.

„Nu există stat care să nu își dorească să testeze mai mult. Testăm mai mult decât la începutul pandemiei. Trebuie să punem la socoteală și testările la cerere. Testările la cerere sunt cele care au dus la o creștere a numărului total de cazuri. Părerea mea este că testăm mult, în prezent”, a răspuns dr. Adrian Marinescu, conform sursei citate.

Cât despre situația de peste weekend, acesta explică faptul că au loc doar testările cu notă de urgență. În plus, clinicile private nu testează la sfârșit de săptămână, iar în spital, sunt testați doar cei care vin cu simptome severe.

„Regiunile cu focare au așa numitele zone roșii. Sunt cămine de bătrâni, unde toți cei din instituție sunt infectați, spre exemplu. Ei bine, dacă ancheta epidemiologică nu este realizată eficient și rapid, se formează un bulgăre de zăpadă. Este descoperit un pacient infectat, iar lucrurile întârzie să apară.

Contacții nu sunt descoperiți la timp, nu sunt izolați la domiciliu și își fac în continuare treburile (merg la cumpărături sau la serviciu). Astfel, se formează un bulgăre care se rostogolește. Prin urmare, nu există o frână a acestor focare”, a explicat medicul infecționist.