Noul Coronavirus din China a afectat și economia țării. Pe lângă numărul mare de victime și decese, epidemia produce pagube și pe piața bursieră. Astfel, s-a stabilit un nou record în ceea ce privește prețul petrolului. Azi, prețul petrolului a înregistrat cel mai mic nivel din ultimele 13 luni.
Coronavirusul a provocat aşteptări privind noi reduceri ale producţiei de către OPEC şi aliaţii organizaţiei, între care şi Rusia, transmite Reuters. Așadar, cotaţia petrolului Brent a scăzut cu 2,17 dolari, respectiv cu 3,8%, la 54,45 dolari pe baril, cel mai redus nivel atins din iunie 2019. În ceea ce privește preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) a coborât cu 1,45 dolari, la 50,12 dolari pe baril, atingând un minim al şedinţei de 49,91 dolari pe baril, de asemenea cel mai redus nivel din iunie 2019.
”Nu am mai asistat la un eveniment de distrugere a cererii de o asemenea amploare care să evolueze atât de rapid”, a declarat Phil Flynn, analist la firma Price Futures Group în Chicago.

Producția de țiției, grav afectată din cauza coronavirusului

De asemenea, epidemia a afecta grav cererea în China. Drept urmare, cel mai mare importator de ţiţei din lume, compania de rafinare Sinopec a decis reducerea producţiei din această lună cu circa 600.000 de barili pe zi, respectiv cu 12%, cea mai amplă măsură de acest tip luată în ultimii peste 10 ani. În ceea ce privește rafinăriile independente din provincia Shandong, care importă cumulat circa o cincime din ţiţeiul din China, au redus producţia cu 30%-50%, într-un interval de peste o săptămână, au declarat directori şi analişti.
Pe de altă parte, OPEC şi aliaţii săi, respectiv OPEC+, analizează reducerea livrărilor de petrol cu alte 500.000 de barili pe zi.
În plus, epidemia provocată de coronavirus ar putea genera un surplus pe piaţa petrolului, iar OPEC+, din care face parte şi Rusia, ar putea fi nevoită să reducă din nou producţia.
Și piața bursieră a fost grav afectată din cauza epidemiei. În prima zi de tranzacţii după vacanţa de Anul Nou chinezesc, capitalizarea principalului indice bursier chinez a scăzut cu 393 de miliarde de dolari.