Situaţia epidemiologică din judeţul Argeş este deosebit de gravă, iar ca răspuns, autorităţile vor introduce o serie de restricţii majore. Printre acestea, obligativitatea purtării unei măşti, „indiferent dacă spațiul este public, privat, închis sau deschis”, spune prefectul Emanuel Soare.

Prefectul explică şi care este unul dintre factorii principali care a dus la răspândirea masivă a noului coronavirus în judeţul Argeş: mulţi angajaţi care fac naveta.

“La aceste companii mari se face naveta cu mijloace de tip maxi-taxi, iar aici oamenii au tendința de a se aglomera”

“Problema în Argeș este că noi avem foarte, foarte multe localități afectate de coronavirus – 90% din localitățile județului au câte un caz, două, trei. S-au închis toate târgurile săptămânale, am închis piscinele și am redus programul de funcționare al teraselor.

Avem foarte multe companii, avem o mare platformă industrială, avem câte 15.000 de oameni care lucrează în zona Piteștiului și a Mioveniului. La aceste companii mari se face naveta cu mijloace de tip maxi-taxi, iar aici oamenii au tendința de a se aglomera, de a nu respecta măsurile și pe acest fond au crescut și infectările”, a precizat Emanuel Soare.

Prefectul spune că toate autorităţile sunt în teren şi gata să intervină dacă se observă că măsurile de protecţie nu sunt respectate.

“Suntem în teren cu toate efectivele de la Poliție, Jandarmerie, Poliție Locală, toate celelalte instituții care au abilități și atribuții de control, de la DSP, ITM, OPC – avem nouă instituții. Nu există maxi-taxi sau autobuz care să nu fie oprit, să nu fie verificat, atât în oraș, atât pe traseu. Mergeam în această perioadă pe măsuri un pic mai dure decât până acum, inclusiv pe ridicarea licențelor de transport în cazul operatorilor economici care nu respectă aceste măsuri”, a mai declarat prefectul judeţului Argeş, potrivit b1.ro.

Mască de protecţie obligatorie în orice fel de spaţiu, închis sau deschis

Oficialul a explicat şi ce măsuri ar putea fi luate la nivelul judeţului cu privire la purtarea măştilor.

“Vom propune măsuri care vizează inclusiv generalizarea obligativității purtării măștii de protecție, indiferent dacă spațiul este public, privat, închis sau deschis. Nu este neapărat bine să apelăm la această măsură ultimă de carantinare și izolare, pentru că noi trebuie să învățăm să trăim cu acest virus care, din păcate, nu ne va părăsi atât de curând, iar atunci trebuie să învățăm să respectăm aceste măsuri simple, masca și distanța”, a declarat Emanuel Soare.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență din Argeș a decis, marți, 28 iulie, că masca de protecție este obligatorie pentru toți locuitorii de peste 5 ani, în toate spațiile închise publice și private și în aer liber, acolo unde sunt mai mult de două persoane. Măsura intră în vigoare miercuri dimineață. Anunțul a fost făcut de prefectul județului, după ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

Cât despre locurile de la Terapie Intensivă, prefectul de Argeş spune că locurile de la ATI sunt aproape ocupate în totalitate, însă cel puţin nu există în prezent persoane intubate: “Vorbim în fiecare zi să găsim locuri pentru pacienți. Sunt pacienți care sună la 112 și așteaptă, sunt trecuți pe listă ca să poată fi luați cu ambulanța și să li se găsească un loc. La ATI, de asemenea, avem locurile aproape pline. Avem un avantaj în această perioadă, pentru că nu avem persoane intubate. Se folosește la noi plasma autoimună, se folosesc posturile mobile de oxigen. Am făcut o solicitare la Ministerul Sănătății, la DSU, la comandament să aducem în Argeș acel echipament mobil, acel tir ATI.”

Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea