Într-o scrisoare cu accente dramatice, comandantul portavionului a cerut evacuarea de urgență a militarilor, însă Pentagonul nu este de acord cu evacuarea. ”Nu cred că am ajuns la acest stadiu”, a declarat secretarul american al Apărării Mark Esper, chestionat pe postul CBS cu privire la o posibilă evacuare a portavionului, care se află la chei în Insula Guam, la Oceanul Pacific.

În scrisoarea sa – de patru pagini – transmisă Comandamentului Marinei americane (US Navy), căpitanul de vas Brett Crozier, comandantul USS Theodore Roosevelt, recunoaşte că ”retragerea majorităţii echipajului unui portavion nuclear american în curs de desfăşurare şi izolarea timp de două săptămâni poate părea o măsură extraordinară”.

Şeful Pentagonului nu a părut de aceeaşi părere. ”Trimitem mult material şi asistenţă portavionului în Guam”, a declarat el. ”Trimitem întăriri personal medical şi sunt fericit să anunţ că niciunul dintre ei nu este grav bolnav”.

În scrisoarea sa, publicată de ziarul San Francisco Chronicle, comandantul Crozier precizează că, după descoperirea a trei prime cazuri de covid-19 la bord săptămâna trecută şi după ancorarea portavionului în Guam, virusul a continuat să se răspândească – iar aproximativ 100 de marinari au fost testaţi pozitiv.

Citând ”spaţiul limitat inerent” pe o navă de război care transportă peste 4.000 de membri ai echipajului, comandantul subliniază că ”răspândirea bolii continuă şi se accelerează”. ”Noi nu suntem în război. Nu există niciun motiv ca aceşti marinari să moară”, subliniază comandantul USS Theodore Roosevelt.

Esper a rămas însă ferm cu privire la necesitatea ca Statele Unite să fie pregătite de orice posibil conflict, inclusiv în perioada pandemiei. ”Mă voi baza pe Comandamentul US Navy care se va asigura să furnizeze comandantului şi echipajului orice susţinere de care au nevoie pentru a asigura restabilirea marinarilor şi în vederea repornirii navei”, a declarat el, potrivit Agerpres.

Intervievat marţi de CNN, secretarul US Navy Thomas Modly a recunoscut că baza americană de pe Insula Guam ”nu dispune de paturi suficiente la ora actuală” pentru a primi toţi marinarii de la bordul portavionului.

”Discutăm cu autorităţile locale pentru a vedea dacă există camere de hotel disponibile”, a adăugat el, subliniind necesitatea continuării asigurării securităţii bastimentului însuşi şi a avioanelor de la bordul acestuia.

Ultima escală a USS Theodore Roosevelt a avut loc la 4 martie. Portavionul a efectuat o vizită foarte simbolică în portul Danang, în Vietnam, în contextul în care epidemia de COVID-19 se răspândise deja larg în Asia. Pentagonul a apărat această vizită, menită să contracareze influenţa geostrategică a Chinei în regiune, afirmând că existau doar puţine cazuri de îmbolnăvire în această ţară.