Aproape două mii de comune şi oraşe nu au un medic de familie sau au un număr insuficient, potrivit unei Hărţi a accesului cetăţenilor români la serviciile de asistenţă medicală primară oferite de cabinetele de medicina familiei, realizată de doctorul Cătălin Petrencic de la Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie.

Astfel, 328 de localități (comune) nu au niciun medic de familie, iar 559.611 de locuitori, adică 2,52% din populația României, nu au niciun medic de familie în comuna în care locuiesc. De asemenea, din 1.414 de localități (comune și orașe) lipsesc 2.187 de medici de familie și doar 1.496 de localități din România (47%) au suficienți medici de familie. 

De cealaltă parte, 271 de localități au mai mulți medici de familie decât este necesar pentru populația existentă. Cel mai mare excedent este în municipiul București, urmat de alte centre universitare. România nu este singura țară europeană care se confruntă cu lipsa medicilor de familie, mai transmite FNPMF într-un comunicat.

„Alte țări europene au acționat însă și continuă să acționeze pentru a remedia această situație. O serie de recomandări ale Comisiei Europene și Organizației Mondiale a Sănătății, precum și rapoarte rezultate în urma asistenței tehnice furnizate de Banca Mondială și OMS sunt disponibile Guvernului României pentru a face intervențiile necesare imediat. 

Strategia pentru medicina de familie și planul pentru resurse umane, dezvoltate în anul 2012, respectiv 2016, nu au fost transpuse niciodată în acțiuni concrete pentru remedierea situației”, precizează Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie.