Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a vorbit despre o situație din Covasna. Potrivit acesteia, 70% dintre pensionarii care au dat statul în judecată au câștigat. Totodată ministrul a adăugat că există județe în care 90% dintre pensionari au câștigat procesul, aceștia fiind din zone unde industria este mai dezvoltată.

Raluca Turcan susține că nu are încă evidența finală, însă datele actuale arată că în jur de 80% dintre pensionarii care se adresează instanței au câștigat în instanță.

„La nivelul județului Covasna, 70% dintre pensionarii care au dat statul în judecată au câștigat. Avem și județe în care au câștigat în proporție de 90%, mai ales județe unde a existat o industrie mai dezvoltată, cu mai multe elemente de calcul pentru pensii și acolo pensionarii câștigă în proporție de 90%.

Aș spune că media, uitându-mă acum, nu am evidența finală, este undeva în jur de 80% dintre cei care se adresează instanței. Deci 80% dintre pensionarii care dau în judecată statul pentru recalcularea pensiilor pe bază de contributivitate câștigă”, a declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan la o Ediție specială la Realitatea PLUS.

Procesul dintre stat și pensionari

Totodată, ministrul a mai adăugat că statul român nu plătește avocați și realizează procesul în instanță prin departamente juridice. Raluca Turcan susține că au mai existat tentative de recalculare a pensiilor în urmă cu aproape 15 ani, când într-un singur an au fost recalculate 1 milion de pensii.

De această dată însă, Guvernul și-a propus recalcularea a 5 milioane de pensii într-un an jumătate, acesta fiind un proces fără precedent și în același timp, o reformă pe care guvernanții și-au propus-o și și-au asumat-o.

Statul român nu plătește avocați. Statul român realizează acest proces de reprezentare în instanță prin departamentele juridice și v-aș invita o dată cu mine să intrați într-un departament juridic dintr-o casă județeană de pensii sau puteți merge singuri și pur și simplu veți fi impresionați de pereți de dosare în care oamenii aceia trebuie să se uite și într-un fel să înțeleagă că pensionarii au dreptate, dar ei să respecte legea în vigoare. Acesta este paradoxul.

Tot ceea ce vă spun reprezintă o argumentație în plus ca acest proces pe care l-am început, unic în istoria noastră postdecembristă să fie dus la bun sfârșit. A mai existat o tentativă de recalculare a pensiilor între cred că 2005-2006 în care într-un an de zile au fost recalculate 1 milion de pensii. Noi ne propunem să recalculăm 5 milioane de pensii într-un an și jumătate. Deci este un proces fără precedent și este o adevărată reformă pe care noi ne-am propus-o și asumat-o”, a concluzionat Raluca Turcan.

Ministrul a mai vorbit și despre plata pensiilor. Potrivit acesteia, doar în ultimii cinci ani s-au plătit circa 50 de milioane de lei doar pentru asistența juridică în procese care au fost câștigate de către pensionarii reclamanți.