Cu 740 de cazuri noi la fiecare 100.000 de locuitori, în aceste zile Nisa are cea mai mare rată de contagiune de Covid nu numai în toată Franța, ci și în întreaga Europă. „Este posibil ca în curând situația să scăpe de sub control”, recunoaște Olivier Véran, ministrul francez al sănătății. Bernard Gonzalez, prefectul departamentului Alpilor Maritimi, a decretat lockdown pentru următoarele două weekend-uri.

Dar cât de departe este Ventimiglia de Nisa? Mai puțin de 40 de kilometri. Iar de Sanremo, 64. Cu 7.700 de lucrători de frontieră care trec graniţa în fiecare dimineață pentru a se întoarce seara acasă. Ca să nu mai vorbim de francezi, care până sâmbăta trecută luau cu asalt tutungeriile și magazinele din Liguria. Și încă mai încearcă s-o facă. „Este ca și cum ai sta pe marginea craterului unui vulcan activ”, spun locuitorii regiunii, potrivit LA REPUBBLICA.

De miercuri și până pe 5 martie, cele două orașe de pe Rivieră și alte 29 de mici municipalități din districtele respective intră într-o zonă portocalie „potenţată”. Ceva foarte apropiat de roșu. Un roșu intens. Mai ales în Ventimiglia, care este mai aproape de graniță și, prin urmare, situaţia este mai periculoasă, unde după ora 18 sunt interzise adunările şi vânzarea de alcool. Școlile sunt închise, iar copiii nu au acces la zonele de joacă amenjate din parcuri, vile și grădini publice. Și pentru a nu rata nimic, episcopul eparhiei, Monseniorul Antonio Suetta, a decis că în aceeași perioadă „activitățile catehezei și activitățile ludice, formative și educative în prezență” vor fi suspendate.

Festivalului de la San Remo se va desfășura fără public

Pentru un teritoriu dedicat turismului și aflat deja în genunchi, această jumătate de carantină arată ca o lovitură de grație și din punctul de vedere al imaginii. Mai ales în săptămâna premergătoare Festivalului de la San Remo. „Totul din cauza francezilor”. Aşa spun primarii din cele două oraşe, care cer mai multe vaccinuri și ajutoare pentru familii. Controverse, frici. Exasperare. „Am atins limita”. Între timp, la Sanremo se studiază o ordonanță ad hoc pentru a-i ține pe curioși departe de cântăreți: este interzisă oprirea în fața Teatrului Ariston și a hotelurilor care găzduiesc VIP-uri, iar ferestrele localurilor în care se află vedetele festivalului sunt obscurate. Între timp, la Ventimiglia se organizează ture suplimentare de control al poliției pe străzi. „Dar când se vor sfârși toate acestea?”. Bună întrebare.

Șase persoane în terapie intensivă, o sută de spitalizări. La Sanremo, rata de contagiune a ajuns la 181 (în Ventimiglia, la 359). Cea mai mare din Liguria, chiar dacă este mult mai mică comparativ cu Nisa. Primarul Alberto Biancheri spune că „plătim prețul afluenţei mare a francezilor, iar în principatul Monaco, totul este încă deschis ”. Biancheri explică faptul că numărul spitalizărilor este în ușoară  scădere şi mărturisește că au existat deja probleme cu școlile.

„Am închis 11 clase”. „Mi-aș dori foarte mult ca situația să se „normalizeze” înainte de săptămâna Festivalului. Dar va fi dificil”. „Este o baie de sânge”. Reaminteşte că cazinoul, care dă de lucru a 300 de familii, este închis și a pierdut încasări de cel puțin 20 de milioane. Orchestra Simfonică este disponibilizată. „Festivalul se va desfăşura fără public, figuranţi: sperăm că ne va oferi totuşi o oarecare vizibilitate”. Împreună cu directorii Rai se studiază posibilitatea organizării unui festival la vară.

Dacă Biancheri cere ca planul de vaccinare să demareze cât mai curând posibil, Gaetano Scullino – primul cetățean din Ventimiglia, strigă acest lucru. Stingerea la ora 18:00? „Virusul circulă la fel, din păcate”. Da, vina infecției este în întregime a francezilor și a lucrătorilor transfrontalieri: „Dar economia noastră a privit întotdeauna spre vest: trăim în relații bune cu Franța și cu Principatul. De aceea, singura soluție este vaccinarea. Imediat”. Înainte ca vulcanul de la Nisa să înceapă să erupă.