Precizările vin după ce Unitatea – Sindicatul Liber Metrou (USLM) a declanşat joi dimineață o grevă de avertisment, perioadă în care trenurile de metrou nu au circulat. Societatea de Transport Bucureşti (fosta RATB) a scos, joi, în traseu liniile de tramvai, troleibuz şi autobuz începând cu ora 4 dimineaţa, ca urmare a grevei de avertisment anunţată de angajaţii Metrorex, în vederea asigurării serviciului public de transport la nivelul Capitalei.

„Da, (s-a decis, n.r.) continuarea acţiunii. S-ar putea să nu fie chiar luni, dar marţi sau miercuri, pentru că trebuie să ţinem cont de minimul 48 de zile lucrătoare şi am luat în calcul. Dar dacă avem foc continuu, aveam lejer 48 de ore pentru luni. Se pare că interpretarea juridică… nu contează tipul de unitate, ci conform celor încadrate pe săptămâni de lucru. Sigur (fac grevă, n.r.) între 4:00 şi 16.00. Noi am hotărât deja azi, am stabilit, după ce s-a terminat greva de avertisment. Urmează să informăm opinia publică în care dintre zile, în funcţie de mobilizarea noastră. Hotărârea e luată”, a declarat Ion Rădoi, preşedintele Sindicatul Liber Metrou, citat de Mediafax.

Consiliul General al USLM a respins luni ultima ofertă de creştere salarială lansată de Metrorex şi a decis să continue conflictul de muncă, anunţând că va declanşa greva de avertisment joi, între orele 4 şi 6 dimineaţa.

Ministrul Transporturilor, Lucian Şova, spune că acceptarea majorărilor salariale cerute de sindicaliştii de la Metrou, care au delanşat conflictul de muncă, ar duce la o creştere a preţului biletului la 4 lei, de la 2,5 lei pentru o călătorie.

„Aşa ceva nu poate fi acceptat”, a spus ministrul, care i-a avertizat pe sindicalişti că fiecare oră care trece fără a fi semnat contractul colectiv de muncă înseamnă o scădere de un procent din majorările salariale convenite.

Şova îi acuză pe sindicalişti şi pe liderul sindical Ion Rădoi de şantaj. Ministrul a mai spus că Rădoi vinde sindicaliştilor iluzii, solicitând, în cadrul negocierilor, o creştere salarială de 42%. O asemenea creştere salarială este ilegală, susţine Şova, pentru că ar trebui corelată cu creşterea productivităţii.