El a comentat impactul crizei din Grecia asupra sistemului bancar românesc.

"După o relativă mică panică, apărută luni la închiderea băncilor greceşti, BNR-ul şi alţi guvernanţi autohtoni vor linişti populaţia, care va aştepta tăierea în linişte. Statul garantează 100.000 de euro la fiecare depozit dintr-o bancă grecească din România şi, sigur, nimeni nu va avea de suferit", a spus Sima.

"Cei bogaţi care vor pierde ceea ce depăşeşte 100k vor fi deliciul urii populaţiei româneşti, pentru care orice economie peste 100k e sigur obţinută din furat. Nenorocirea va cădea în spatele persoanelor juridice româneşti care întreţin relaţii comerciale cu Grecia şi care se vor vedea plătite în drahme sau pur şi simplu va trebui să facă faţă unei țepe greceşti generalizate", a adăugat analistul.

Faptul că nimeni în Europa, şi cu atât mai puţin în România, nu este pregătit pentru acest senariu de criză profundă ne va face să traducem celebrul proverb "Timeo Danaos et dona ferentes" cu o variantă neaoş românească: "Teme-te de dandanale şi dă doamne fereşte!", a menţionat cel supranumit "brokerul fugar".

Acesta a mai parafrazat un proverb: "Fereşte-ne, Doamne, de prostia noastră, că de prostia guvernanţilor nu vom fi feriţi niciodată!".

Sima crede că atât în Grecia, cât și în celelalte țări, va continua un joc al șantajului reciproc între debitori și creditori până când buba plină de puroi va exploda. Cu cât va exploda mai târziu, cu atât va fi mai rău.

"Până atunci, stați liniștiți, dacă puteți, luni în România nu se va întâmpla nimic deosebit, va vorbi Adrian Vasilescu (purtătorul de cuvânt al BNR – n.r.) și vă va calma. Pentru cât timp? Nimeni nu știe", a spus analistul economic.

Acesta consideră că pentru a ieşi din colaps, Grecia, care a renunţat la ideea de a plăti datoriile, va fi nevoită să-şi oprească sistemul bancar timp de câteva zile, poate săptămâni.

"Băncile greceşti vor intra în faliment, dacă le vom privi bilanţurile, în euro, dar vor ieşi din faliment cu bilanţurile, în drahme. Grecii de rând vor avea de suferit doar când vor cumpăra produse de import şi când vor merge în vacanţe. În rest, economia Greciei poate să-şi hrănească propria populaţie cu resurse interne", a arătat Cristian Sima.

"Cine va acoperi însă pierderile băncilor franceze şi germane expuse la falimentul titlurilor de stat greceşti? Normal ar fi ca statele de origine ale acelor bănci să suporte pagubele, dar nu va fi aşa. Băncile germane îşi vor retrage banii din sudul şi din estul Europei pentru a acoperi pierderile şi, deci, povara se va duce tot către deponenţii lor din Sud şi Est. În acelaşi timp, italienii, susţinuţi de popularitatea naţionalistului socialist Matteo Renzi, vor invoca şi ei dreptul ieşirii din zona euro şi vor ameninţa cu refuzul de mai plăti datoria publică. Acesta va fi sfârşitul măsurilor de austeritate impuse de FMI şi UE şi sfârşitul păcălelii unanime că, prin strângerea curelei, un popor se poate îngrăşa sănătos. Rusia, care stă şi pândeşte momentul prielnic, va încerca să profite de neputinţa europenilor de a rămâne împreună în aceeaşi monedă şi va susţine pe oricine este dispus să combată ordinea europeană de la Bruxelles. Cum şi la noi curentul antieuropean prinde contur, nu m-aş mira să fim una dintre ţintele țarului de la Kremlin", a punctat analistul.