"Pieţele sunt diferite şi bursele funcţionează diferit. Nu putem promova ideea că bursa de gaze poate să funcţioneze ca cea de energie electrică întrucât caracteristicile produselor sunt diferite. La energie electrică, cererea trebuie să fie egală cu oferta şi nu poate fi stocată energia. Sunt legi ale fizicii. În plus, pe piaţa de energie electrică sunt mulţi producători, există concurenţă, deci diferenţa pleacă din start de la caracteristicile produsului şi de la subsectorul de producţie", a spus Vlăsceanu. 

Ea a arătat că pe piaţa de electricitate există o multitudine de producători, în timp ce, la gaze, există doar doi mari producători şi încă patru foarte mici. 

"La gaze avem doar doi producători mari şi laţi şi încă patru care au o pondere mică şi sunt nesemnificativi, pentru că nu pot influenţa piaţa de producţie. Deci nu poţi crea o piaţă concurenţială peste noapte cu doar doi producători. Nu se poate lua modelul pieţei de energie electrică şi nu poţi aplica regulile de la energie electrică pentru o bursă de gaze", a susţinut oficialul ACUE. 

Potrivit lui Vlăsceanu, interesul operatorilor din piaţa de gaze şi electricitate nu vizează doar maximizarea profitului, ci, în contexul liberalizării pieţelor, companiile au devenit mult mai interesate de gradul de satisfacere a clienţilor. 

"Interesul operatorilor nu este doar maximizarea profitului, ci şi nivelul de satisfacţie şi mulţumire a clientului. Dacă un consumator e nemulţumit faţă de un anumit brand, legislaţia îi dă posibilitatea să meargă la un alt furnizor, aşa că mulţumirea consumatorului a devenit foarte importantă, iar sancţiunile nu sunt de neglijat", a adăugat Silvia Vlăsceanu. 

Anterior, în cadrul aceluiaşi eveniment, Victor Ionescu, directorul general al OPCOM, operatorul pieţei de energie din România, a declarat că OPCOM doreşte să promoveze o piaţă pentru ziua următoare pentru gaze naturale, cum există în prezent pentru energie electrică, însă sunt forţe puternice care nu-şi doresc dezvoltarea unei burse transparente de gaze în România. 

"La energie electrică, am reuşit să găsim drumul corect. Preţul energiei electrice în România este cu 2 euro mai mic decât media europeană şi suntem pe locul 7 în clasamentul celor mai mici preţuri în Europa. Mi-ar plăcea să existe aceeaşi lichiditate şi aceeaşi transparenţă şi la gaze naturale, însă aici suntem la început şi sunt factori care nu-şi doresc să parcurgă paşii de la energie electrică", a spus Ionescu. 

Întrebat cine sunt aceşti factori care împiedică dezvoltarea bursei de gaze, Ionescu a evitat să dea un răspuns concret. 

"Nu este o întrebare comodă. Exemplul pieţei de energie electrică trebuie urmat şi la gaze naturale. Această intenţie o au foarte mulţi din domeniul gazelor naturale, ANRE, factorii legislativi. Din păcate, există forţe extrem de puternice care îşi dau seama că, odată cu concurenţa reală, odată cu transparentizarea tranzacţiilor, beneficiile lor se vor diminua drastic. Este evident că o contractare care nu este transparentă, care nu se supune unui regim concurenţial, este o contractare care nu poate fi benefică decât părţilor contractante şi nu pentru beneficiari, adică pentru consumatorii finali în ceea ce priveşte preţul cu care se contractează", a arătat directorul general al OPCOM. 

El a susţinut că OPCOM are în vedere promovarea unei pieţe pentru ziua următoare şi pentru gaze, aşa cum există în acest moment pe partea de energie electrică şi care poate echilibra piaţa. 

"Încercăm împreună cu factorii responsabili, inclusiv cu Transgaz, să promovăm şi o piaţă pentru ziua următoare. Avem mecanismul informatic, matematic creat şi sperăm că acest produs va fi promovat cât se poate de repede. Probabil că, după ce vom promova acest produs în condiţiile în care toată lumea conştientizează că preţul gazelor naturale trebuie să fie la fel care cel de energie electrică, lucrurile vor lua o turnură corectă pentru consumatorul final, cu siguranţă. Să nu uităm că bursa nu face decât un singur lucru: descoperă preţul corect şi oferă avantajul transparenţei totale a informaţiilor pentru toţi beneficiarii. Şi aici mă refer atât la participanţii la piaţă, cât şi mai ales la consumatorii finali", a mai spus Ionescu. 

Din anul 2014, producătorii interni de gaze sunt obligaţi să vândă pe bursă o parte din producţia lor. AGERPRES