Compania a obţinut 4 mil. de dolari din vânzarea a 49,99% din participaţia sa de 50% în cadrul a două mine de aur din statul african Zimbabwe. Cumpărătorul este firma cu capital american SSCG African Holdings, care pe lângă această achiziţie a oferit Vast Resources şi un împrumut de 4 mil. de dolari pe patru ani la o dobândă de 1% pe lună. Decizia de vânzare a activelor din Africa vine pe fondul incertitudinilor politice şi economice din Zimbabwe.

Banii încasaţi vor fi folosiţi de Vast Resources pentru dezvoltarea celor două mine pe care le deţine în România, Mănăila şi Băiţa-Plai, dar şi pentru a intra în alte proiecte miniere locale.

„Această tranzacţie oferă Vast puterea financiară de a redirecţiona capital către zona de afaceri cu randamentele cele mai bune. Prioritatea noastră imediată este de a extinde şi dezvolta resursele noastre curente din complexul minier Mănăila şi stabilirea uneia dintre cele mai mari mine de cupru din Europa. SSCG şi-a exprimat interesul inclusiv în privinţa portofoliului din România şi s-ar putea dovedi benefic în contextul în care Vast evaluează planuri de extindere pe termen lung în România“, a declarat Roy Pitchford, directorul executiv al Vast Resources.

Producătorul a anunţat recent că investiţiile sale în cele două mine pe care le deţine în România au ajuns la 5,5 mil. euro în 2016 şi că va demara noi proiecte la nivel local.

În iulie 2015, Vast Resources a cumpărat 50,1% din Sinarom Mining Group, care operează cariera Mănăila, care deţine 1,8 milioane de tone de minereu polimetalic.

Britanicii au mai cumpărat în primăvara lui 2015 şi 80% din firma Mineral Mining, aflată în insolvenţă. Tranzacţia a fost evaluată la 1,35 mil. dolari şi a inclus preluarea activelor minei Băiţa-Plai din Bihor. Cariera conţine 1,8 milioane de tone de minereu (aur, argint, cupru, zinc, plumb, tungsten şi molibden).

Printre acţionarii Vast Resources, companie listată pe piaţa alternativă a Bursei de la Londra, se regăsesc firme cu renume internaţional precum Barclays, Hargreaves Lansdown sau Investec Wealth & Investment.

Operaţiunile locale ale companiei sunt coordonate de Andrew Prelea, fiul fostului consul onorific al Australiei la Bucureşti, George Prelea. Familia Prelea a dezvoltat mai multe proiecte rezidenţiale în Tunari (circa 420 de locuinţe), lângă Bucureşti, şi a construit locuinţe pentru angajaţii Ministerului Apărării.