Ţara vecină tocmai a finalizat, cu succes, la începutul acestei luni, un program de finanţare cu FMI pe trei ani în valoare de 1,2 miliarde euro, iar oficialii Fondului au apreciat că autorităţile de la Belgrad trebuie să îmbunătăţească climatul de afaceri şi infrastructura pentru a reduce decalajul de ţările din Occident. 

Ana Brnabic a precizat că în lunile martie sau aprilie Guvernul va demara negocierile pentru un nou program cu FMI, care va presupune sprijin financiar sau o linie de credit cu caracter preventiv. 

„Cred că, până la mijlocul anului, vom avea un nou acord cu FMI. Acesta va fi un semnal pozitiv pentru investitori, instituţiile financiare şi agenţii de rating”, a spus premierul. 

Referindu-se la privatizările programate pentru acest an, Ana Brnabic s-a declarat încrezătoare că Serbia va face progrese cu soluţionarea situaţiei de la banca Komercijalna Banka, la care Guvernul de la Belgrad deţine un pachet de 41,7% din acţiuni, în timp ce BERD şi IFC controlează 24,4%, respectiv 10,1%, din acţiuni. Deşi analiştii se aşteaptă ca Guvernul Serbiei să îşi vândă participaţia în acest an, Brnabic a precizat că există mai multe opţiuni aflate la dispoziţia autorităţilor. 

„Desigur, Guvernul Serbiei ar dori să păstreze o anumită participaţie la Komercijalna Banka. Vom vedea dacă ne vom reduce sau poate ne vom majora puţin participaţia”, a subliniat Ana Brnabic, adăugând că se aşteaptă ca, atât BERD, cât şi IFC, să vândă o parte din acţiunile lor în acest an. 

Autorităţile de la Belgrad caută un investitor strategic pentru Komercijalna Banka, a doua mare bancă din Serbia, şi a fost contactată de mai multe bănci şi fonduri de investiţii, a afirmat premierul Serbiei. 

În luna decembrie a anului trecut, grupul bancar ungar OTP a anunţat că este interesat de preluarea Komercijalna Banka. 

Pentru a reduce povara sectorului public asupra bugetului statului, Serbia încearcă să vândă câteva sute de companii de stat, printre care producătorul de cupru RTB Bor, compania de telefonie Telekom Srbije şi compania de utilităţi Elektroprivreda Srbije. 

În cazul RTB Bor, după mai multe tentative eşuate de privatizare, în ultimii ani autorităţile de la Belgrad au demarat un proces de restructurare a companiei. Guvernul este gata să încheie un acord cu un partener strategic, cel mai probabil una din firmele cu care Belgradul est deja în contact, a arătat Ana Brnabic. 

„Estimările noastre sunt că vom finaliza o tranzacţie până la sfârşitul acestui an”, a subliniat premierul Serbiei. 

AGERPRES