Fondul Monetar International va acorda Serbiei un imprumut de 402,5 milioane de euro. Banii vor fi utilizati pentru proiecte menite sa sprijine dezvoltarea economica a tarii, precum si sa dea un grad mai mare de stabilitate tarii in contextul crizei globale. Prima transa este de 268,4 milioane euro. Restul vor fi utilizate de guvernul sarb atunci cand va fi caz de absoluta necesitate.

Pentru a putea intra in posesia banilor, Serbia trebuie sa aiba pentru anul in curs un deficit fiscal de 1,75% din PIB. Acest obiectiv este unul chiar ambitios, deoarece in 2008 indicatorul arata 2,7% din produsul intern brut.

De asemenea, potrivit datelor FMI, economia tarii vecine va creste in 2009 cu 3,5%, urmand ca la anul sa aiba o crestere mai consistenta, pe masura ce efectele crizei se vor diminua. In plus, inflatia ar putea fi situata in jurul valorii de 8%.

Murilo Portugal, mebru al boardului FMI a precizat ca in decursul ultimilor ani, in care Serbia a crescut economic, au fost acumulate o serie de dificultati si vulnerabilitati economice, in special in privinta balantei comerciale, care pot genera probleme pe viitor. El a mai precizat ca ar trebui sa fie facusi pasi mai mari in directia privatizarii, restructurarii precum si a lichidarii unor companii detinute de stat. Referitor la domeniul privat, Portugal considera ca administratia de la Belgrad trebuie sa reduca din costurile necesare infiintarii si derularii unei afaceri private, precum si sa sustina cresterea domeniului privat.