Serbia a dat lovitura. Investiție colosală direct de la japonezi. Mai exact, compania japoneză Nidec Corp va cheltui 200 miliarde de yeni (1,9 miliarde de dolari) pentru a construi în Serbia o uzină de producţie a motoarelor destinate autovehiculelor electrice. Această măsură vine în contextul dorinței de extindere a afacerilor din Europa, informează un articol publicat în cotidianul Nikkei, preluat de Reuters.

Potrivit Nikkei, producătorul japonez a ajuns în faza finală a discuţiilor cu autorităţile locale pentru construcţia uzinei şi a unui centru de cercetare asociat.

Noua uzină ar urma să devină operaţională în 2023 cu o capacitate anuală cuprinsă între 200.000 şi 300.000 de unităţi. Nidec va începe să producă motoare destinate autovehiculelor electrice şi în Franţa şi Polonia, însă facilitatea din Serbia va fi una dintre cele mai mari facilităţi de producţie a companiei din Europa.

Nidec s-a concentrat pe extinderea producţiei de motoare destinate autovehiculelor electrice în China dar acum a decis să deschidă un al doilea front şi să îşi crească investiţiile în Europa. Potrivit datelor ACEA, în prima jumătate a acestui an vânzările de automobile hibride şi electrice în Europa au crescut cu 62% până la 399.000 de unităţi, ceea ce plasează Europa la egalitate cu China pe primele poziţii pe piaţa mondială a autovehiculelor electrice.

Fondatorul Nidec, Shigenobu Nagamori, a spus că vrea să controleze 35% din piaţa motoarelor destinate autovehiculelor electrice până în 2030, o piaţă care până la acea dată ar urma să crească de zeci ori până la 30 de miliarde de dolari pe an.

Pe de altă parte, guvernul japonez a anunțat recent planul de a arunca în mare peste un milion de tone de apă radioactivă de la centrala nucleară Fukushima Daiichi, grav avariată în urma tsunami-ului din 2011. Dar, scrie NationalInterest, anunțul a provocat indignare la nivel mondial, inclusiv din partea raportorului special al ONU, Baskut Tuncak, care a reacționat: „Îndemn guvernul japonez să se gândească de două ori la moștenirea sa: cea de adevărat campion al drepturilor omului și al mediului, sau nu. Împreună cu lucrarea de promovare a dezarmării nucleare, câștigătoare a Premiului Nobel pentru Pace, am lucrat timp de decenii pentru a minimaliza daunele tehnologiei nucleare asupra sănătății, inclusiv prin vizitele la Fukushima, începând din 2011. Am concluzionat că planul Japoniei este nesigur și nu se bazează pe dovezi”.