Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat luni că s-a convenit, în cadrul discuţiilor avute de Guvern cu magistraţii pe marginea Ordonanţei de urgenţă de modificare a legilor justiţiei abrogarea completă a articolului 54 din OUG 7/2019. CSM, asociaţiile magistraţilor şi preşedintele Iohannis ceruseră însă aborgarea întregii ordonanţe. 

Comunicatul judecătorilor:

„Subsemnații, judecători ai Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie, dezavuează modalitatea de adoptare a OUG nr. 7/2019, fără justificarea urgenței modificării legilor justiției, fără consultarea corpului de magistrați, în virtutea principiului cooperării interinstituționale loiale și potrivit mecanismelor legale în vigoare, cu desconsiderarea principiilor și valorilor statului de drept și, în special, cu riscul îngrijorător al nesocotirii independenței magistraților.

Apelarea, în mod repetat, la adoptarea de ordonanțe de urgență în domenii de importanță majoră pentru societate, care fac obiectul de reglementare a legilor organice, în alte situații decât cele extraordinare, la care face referire art. 115 alin. 4 din Constituția României și fără motivarea urgenței reglementării denotă, în realitate, o nerespectare a exigențelor constituționale, inclusiv prin evitarea mecanismului controlului de constituționalitate specific legilor.

Solicităm, pe această cale, instituțiilor și autorităților implicate să acționeze respectând principiul separației puterilor în stat, în limitele constituționale și legale ale propriilor competențe, iar cu privire la actul normativ în discuție, să ia măsuri de abrogare a acestuia, în partea care excedează reglementarea privind accesul și respectiv, promovarea în profesie.”

Judecătorii care semnează acest demers: 

Alexandrescu Anca, Arghir Geanina Cristina,Bogdan Ioana,Brehar Paulina-Lucia,Burnel Oana,Cerbu Silvia,Cîrnaru Simona Elena,Cîrnu Iulia-Manuela,Condoiu Minodora,Constanda Andreia Liana,Curelea Lavinia,Cristescu Lala Simona,Dănăilă Veronica-Magdalena,Dascălu Lavinia,Dorin Rodica,Dragomir Florentina,Duminecă Virginia-Florentina,Duţă Ruxandra-Monica,Encean Simona,Enescu Dan Andrei,Foitoș Marius Dan,Grădinaru Ianina-Blandiana,Grigoraş Nina Ecaterina,Isailă Mărioara,Ivanovici Laura Mihaela,Macavei Alina Sorinela,Macavei Săndel Lucian,Matei Ionuţ Mihai,Mihăianu Cosmin-Horia,Negrilă Carmen Georgeta,Nestor Ioana Beatrice,Nicolae Adina Georgeta,Niţu Petronela-Iulia,Pietreanu Simona Gina,Popescu Mirela Sorina,Popoiag Elena Carmen,Rus Andrei Claudiu,Rusu Aurelia,Ţăndărescu Bianca Elena,Văleanu Cristina Petronela,Vişan Mirela,Voicheci Eugenia,Vrabie Valentina,Zaharia Rodica
Preşedintele Comisiei speciale pe legile justiţiei, Florin Iordache, a declarat, marţi, că modificările la articolul 54 privind separarea carierelor magistraţilor din Ordonanţa de urgenţă 7/2019 trebuie făcute de Guvern, nu de Parlament, ţinând cont de urgenţa lor, subliniind că, în cazul în care OUG 7 nu se modifică, pe funcţiile vacante de la Parchetul General pot candida şi judecători. 

 

„Cred că acele modificări trebuie făcute în Guvern, aşa cum ştiţi, vreau să readuc aminte celor care au memoria puţin…sau le joacă feste memoria că majoritatea actelor normative au fost modificate în Parlament. Dar ţinând cont de urgenţă, ţinând cont că anumite prevederi se aplică imediat şi discutăm de cariera magistraţilor sau discutăm de o anumită procedură, cred că până o lege sau până o ordonanţă devine lege de adoptare durează foarte mult şi, de aceea, acele acele articole care, să zicem, au creat nemulţumire, este vorba de articolul 54 care vizează o aşa zisă separare a carierelor, că până la urmă carierele sunt separate şi sunt gestionate de către cele două secţii din CSM, numai că exista posibilitatea ca procurorul general să poată fi şi judecător”, a afirmat Iordache. 

El a afirmat că acest articol a creat cea mai mare nelinişte în sistem. 

„Acest articol trebuie modificat prin ordonanţă pentru că, în perioada următoare, o serie de funcţii de conducere la nivelul Parchetului general vor fi vacantate, mă refer la procurorul general, procurorii adjuncţi sau şefi de secţii şi aşa mai departe. Şi dacă nu se modifică ordonanţa printr-o altă ordonanţă, acest articol 54, practic, la declanşarea procedurilor respective ar putea candida ipotetic şi un judecător, deci, pentru a linişti spiritele, pentru a calma şi pentru a da un semnal de normalitate…”, a afirmat Iordache, întrebat dacă modificările la Ordonanţa 7 s-ar putea face în Parlament. 

El a subliniat că este apreciabilă consultarea pe care a promovat-o premierul Viorica Dăncilă. 

„Ordonanţa 7 este necesară, foarte multe dintre prevederi au fost cerute fie de asociaţiile profesionale, fie de CSM, singurul lucru criticabil la ordonanţă este slaba sau lipsa unei comunicări fie cu CSM, fie cu asociaţiile profesionale. Apreciez iniţiativa doamnei prim ministru pentru faptul că a reuşit să detensioneze, a reuşit să aşeze la aceeaşi masă pe toţi cei care sunt interesaţi şi am văzut declaraţiile pe care le-a făcut domnul ministrul Toader, dar şi o parte din reprezentanţii asociaţiilor profesionale, cât şi reprezentanţii CSM, care au spus că au găsit elemente comune care pot fi îmbunătăţite, că de fapt ăsta este rolul unui dialog. S-au stabilit nişte paşi concreţi, adică nişte articole care trebuie modificate şi îmbunătăţite în urma acestui dialog. Aştept şi eu să văd ultima formă care va ajunge spre consultarea CSM şi apoi va fi aprobată săptămâna viitoare în Guvern, cu care va fi sesizată Comisia specială”, a spus Iordache. 

 

Întrebat dacă este mulţumit de modul în care a gestionat situaţia ministrul justiţiei, Iordache a spus: „Eu sunt mulţumit de activitatea pe care a avut-o premierul Viorica Dăncilă, apreciez iniţiativa doamnei premier Viorica Dăncilă, faptul că a reuşit cu calm, cu înţelegere, să aşeze la aceeaşi masă pe toţi cei care sunt interesaţi, faptul că s-a detensionat o situaţie care a existat în societate”. 

În opinia lui Iordache, cei care încă protestează fac acest lucru pentru că au şi alte nemulţumiri, dar „nu pot fi toate rezolvate peste noapte”. 

Iordache a mai apreciat că se putea evita acest scandal prin mai mult dialog şi a apus că nu este normal ca magistraţii să protesteze.