Virusul circulă mult mai puțin în școli decât în ​​țară, 80% dintre infectați sunt asimptomatici, iar familiile se află astăzi în centrul contaminărilor, spre deosebire de ceea ce s-a întâmplat în martie, când în centrul infecțiilor se aflau căminele de bătrâni.

La începutul pandemiei, în Italia erau puține zone afectate de virus, astăzi COVID-19 este peste tot în țara noastră”, sunt primele cuvinte pronunțate la o conferință de presă de către comisarul pentru situația de urgență COVID-19 în Italia, Domenico Arcuri.

”Creștere calitativ diferită și impetuoasă a infecțiilor”

„Trăim o dramă nouă și diferită față de acum câteva luni. În câteva zile, infecțiile sunt de șapte ori mai mari decât pe ​​7 octombrie, virusul se înmulțește rapid și creșterea sa este impetuoasă, chiar dacă face mai puține daune”.

Este necesar să se limiteze creșterea virusului, deoarece „cu aceste cifre niciun sistem sanitar nu ar fi capabil să reziste, cu atât mai puțin cel italian”, a spus Arcuri. Este evident că, dacă nu oprim curba, nu vom putea urmări și înfrunta această creștere calitativ diferită și impetuoasă a infecțiilor, comparativ cu luna martie.

„Școala nu este un focar de infecții”, a asigurat Arcuri, „infecțiile intră în școală, dar nu părăsesc școala. Sperăm să menținem lecțiile online în proporție de 75%, valoarea școlii nu este în discuție, facem un efort să rămână deschisă cât mai mult posibil. Nu sunt de acord cu decizia guvernatorului Emiliano de a închide școlile în Puglia”.

”Pact de responsabilitate în rândul cetățenilor”

„Măsurile Guvernului au scopul să oprească această curbă, dar pe lângă combinația virtuoasă a acestor măsuri, este nevoie de un nou pact de responsabilitate în rândul cetățenilor.

În prima fază a stării de urgență, italienii au arătat că sunt responsabili, chiar dacă au fost privați de libertate, evident este nevoie de prevenție: igiena și interzicerea adunărilor știm cu toții, dar avem nevoie de un sacrificiu suplimentar, trebuie să ne deplasăm cu toții cât mai puțin posibil”, a spus Arcuri, potrivit RAI NEWS.

Comisarul a furnizat, apoi, cifrele pandemiei din Italia: „Avem problema supraaglomerării în spitale, iar cu infecțiile de această amploare, primul efect care apare este aglomerarea lor împreună cu camerele de gardă. Am făcut peste 200.000 de teste astăzi, persoanele detectate sunt de 10 ori mai multe.

Prima dovadă a multiplicării curbei

Aceasta este prima dovadă a multiplicării curbei pe care trebuie să o stopăm, dar știm cu toții ce trebuie să facem: să ne deplasăm doar atunci când este necesar.

„Măsurile din alte țări europene sunt de două ori mai drastice, de exemplu în Franța, iar acest lucru explică consecințele acestei impetuozități a virusului”.

„Astăzi, în Italia sunt 26.000 de italieni pozitivi și dacă fiecare dintre ei are 10 contacte strânse, socoteala este făcută în curând: 260.000 de italieni sunt conștienți că sunt posibili infectați, cu acest exemplu înțelegem că în 20 de zile ar trebui urmăriți toți cetățenii italieni.

Am distribuit 1 miliard și 206 milioane de dispozitive gratuite cetățenilor, 552 de milioane de măști gratuite în școli”.

„Am făcut 12 milioane 674 de mii de teste în Italia, sperăm să facem 200.000 pe zi, iar de luni alte 100.000 de teste moleculare, deci 300.000 în total pe zi, un număr pe care îl considerăm suficient, în martie au fost 26.000, de 12 ori mai puține față de astăzi”.

”Nu este momentul controverselor”

„În ceea ce privește aplicația Immuni, 10 milioane de italieni o folosesc, dar trebuie să o implementăm”. „Nu există entropie în terapiile intensive, în martie au fost 5.000 de terapii intensive, de atunci am distribuit peste 3.000 de ventilatoare, astăzi sunt 8.488. Sunt paturi de terapie intensivă utilizabile.

Prin urmare, sunt 10.337 de paturi care pot fi activate în terapie intensivă, de două ori mai multe decât în martie. Dacă avem 3.309 de noi ventilatoare, înseamnă că avem încă o marjă de intervenție și pentru tratarea pacienților bolnavi, dar care nu au COVID-19″.

„Trăim o dramă, nu este momentul controverselor, astăzi este momentul adevărului: nu am subestimat niciodată problema în ultimele luni și că mai devreme sau mai târziu ar fi ajuns la noi, facem toate eforturile, un număr valorează mai mult de o mie cuvinte, dar sper să nu mai ascult apeluri la nefolosirea măștilor și la cei care neagă problema, în fiecare zi și noapte suntem aici la muncă pentru ca voi să înfruntați cât mai bine acest val”, a concluzionat Arcuri.