ONU a ieșit în urmă cu puțin timp și a avertizat că în Siria este dezastru. Această țară se confruntă cu o criza alimentară care afectează acum mai mult de jumătate din populaţia ţării. Semnalul de alarmă a fost tras de Programul Alimentar Mondial (PAM) al ONU, conform DPA și citat de Agerpres.

Potrivit informațiilor oferite de  Programul Alimentar Mondial un număr de 9,3 milioane de sirieni, dintr-o populaţie totală de circa 17 milioane, sunt într-o situaţie de insecuritate alimentară. Cifra este în creştere cu 1,4 milioane faţă de acum şase luni.

„Sirienii se confruntă în prezent cu o criză alimentară fără precedent, în contextul în care preţurile alimentelor de bază au atins niveluri nemaiîntâlnite chiar şi la apogeul conflictului de nouă ani”, a arătat PAM.

Creșterea prețurilor la alimente este incredibilă, fiind vorba de un procent de peste 200% în mai puţin de un an. Motivul este legat de stagnarea economiei și prăbuşirea economiei libaneze. Aceasta este este un „pod vital pentru Siria – şi măsurilor de izolare legate de COVID-19” – a menționat sursa citată.

Datele referitoare la dezastrul din Siria au fost date publicității de către PAM în ajunul unei conferinţe a donatorilor pentru Siria. Agenţia, care are sediul la Roma, a spus că oferă ajutoare alimentare pentru 4,8 milioane de sirieni, dar că are nevoie „urgent” de 200 de milioane de dolari pentru a continua operaţiunile în acest an.

„Dacă nu vor fi găsite noi finanţări până în august, PAM va fi nevoit să reducă drastic raţiile, precum şi numărul persoanelor care primesc alimente începând din octombrie 2020”, a atras atenţia agenţia.

Programul Alimentar Mondial – PAM (în franceză Programme Alimentaire Mondial, prescurtat PAM, în engleză World Food Programme, prescurtat WFP) este o agenție specializată a ONU. Este cea mai mare organizație cu rol umanitar pentru acordarea de ajutoare internaționale în alimente. Organizația are birouri în 90 de țări de pe glob unde se derulează programe de ajutor finanțate de PAM.