Zeci de clipuri video au fost postate pe Youtube, la scurt timp de la producerea cutremurului din Japonia, iar în partea de sus a site-ului administratorii au pus un link care îi duce pe utilizatori către canalul postului de televiziune Al Jazeera, care transmite live.

De asemenea, pe Facebook au fost create mai multe pagini dedicate acestei catastrofe, unde sunt postate fotografii şi clipuri video.

“A fost probabil cel mai puternic seism pe care l-am simţit de când am venit în Japonia, în urmă cu peste 20 de ani”, a afirmat corespondentul Reuters, Linda Sieg.

Potrivit U.S. Geological Survey, seismul a avut 8,8 grade. Bursa din Tokio a înregistrat pierderi şi banca centrală a anunţat că va face totul pentru a asigura stabilitatea financiară.

Coasta de nord-est a Japoniei, numită Sanriku, a fost afectată de cutremure şi tsunami în trecut. Un cutremur cu magnitudinea de 7,2 grade s-a produs miercuri în zonă. În 1933, un cutremur cu magnitudinea de 8,1 grade a luat viaţa a peste 3.000 de persoane.

Cutremurele sunt obişnuite în Japonia, ţara situându-se în una din cele active zone din lume din punct de vedere seismic. În arhipelagul nipon se înregistrează aproximativ 20% din cutremurele din toată lumea cu magnitudinea de 6 grade sau mai mult.