Creșterea prețurilor la gaze și curent nu se va opri în viitorul apropiat. Şeful companiei cehe de utilităţi CEZ, Daniel Benes, a făcut o serie de estimări în acest context. Potrivit acestuia, preţul electricităţii va creşte în Cehia cu aproximativ o treime din 2022.  De cealaltă parte, preţul gazelor va crește și mai mult, fiind mai scump cu două treimi, informează Radio Prague şi Reuters.

Într-un interviu acordat luni publicaţiei cehe Hospodářské noviny, directorul general al CEZ, controlată în proporţie de 70% de statul ceh, a vorbit despre această ascenisune a prețurilor care a afectat atât Cehia, cât și restul Europei.

Potrivit acestuia, preţurile angro ale energiei au atins anul acesta nivelul record în Europa. De menționat este faptul că, potrivit acestuia, CEZ ar urma să anunţe la începutul lunii noiembrie majorările de preţuri care vor intra în vigoare la începutul anului viitor.

De cealaltă parte, Autoritatea cehă de reglementare a energiei (ERU) este implicată și ea în acest proces și a anunţat că va solicita garanţii de la furnizori că pot îndeplini necesităţile clienţilor, accelerând supervizarea după ce unul din cele mai mari grupuri ale ţării de electricitate şi gaze, Bohemia Energy, a oprit operaţiunile din cauza majorării preţurilor în Europa.

Prețurile la gaze și electricitate afectează Cehia

În acest context, ERU a cerut celor 434 de furnizori de energie autorizaţi din Cehia să furnizeze până la finalul săptămânii viitoare documente privind livrările către clienţii persoane fizice şi juridice. Trebuie menționat faptul că CEZ este prezentă și pe piața din România.

Preşedintele ERU, Stanislav Travnicek, a dezbătut și el acest subiect, trăgând un semnal de alarmă. Acesta susține că își dorește garanții din partea furnizorilor, care trebuie să spună clar dacă s-au angajat sau nu în ceea ce el a numit “jocuri de noroc pe pieţe”.

De menționat este faptul că furnizorii majori, cum este CEZ, au trebuit să intervină după închiderea Bohemia Energy. În același timp, la fel ca și Guvernul din România și alte guverne din Europa, Guvernul de la Praga caută să atenueze povara creşterii preţurilor energiei asupra gospodăriilor.

O propunere în acest sens o reprezintă “cecurile energetice”, care au rolul de a ajuta familiile care se confruntă cu dificultăţi să acopere costurile facturilor. În România în schimb a fost aprobată legea consumatorului vulnerabil care la fel, urmează să vină în ajutorul persoanelor care nu își pot plăti în totalitate facturile la energie și gaz.