De asemenea Christine Lagarde a solicitat liderilor europeni emiterea de eurobonduri pentru a preveni adâncirea crizei datoriilor.

La finalul reuniunii miniştrilor de finanţe din zona euro, care a avut loc joi la Luxemburg, şeful FMI a afirmat că Europa trebuie să ia măsuri pentru a realiza o uniune fiscală şi economică mai profundă. Folosirea mecanismelor europene de finanţare temporare sau permanente pentru recapitalizarea directă a băncilor a devenit un fel de mantra pentru unele guverne, alarmate de creşterea continuă a costurile de creditare ale Spaniei.

Ideea este ca zecile de miliarde de euro de care au nevoie băncile care se confruntă cu dificultăţi în majorarea capitalului să nu afecteze nivelul datoriei statelor.

Apelul oficialului FMI a fost foarte bine primit de guvernul de la Dublin, care argumentează că nu este corect ca datoria băncilor irlandeze să fie o povară pentru datoria ţării. Dar unele ţări, printre care şi Germania, se opun acestei idei deoarece se tem că băncile nu-şi vor mai putea achita datoriile.

Guvernatorul Băncii Centrale a Irlandei, Patrick Honohan, a afirmat recent că este ‘o ocazie irosită’ faptul că nu s-a permis ca băncile să fie recapitalizate direct din mecanismele europene de finanţare temporare sau permanente. Patrick Honohan, care este şi membru în Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE), susţine că injecţiile din mecanismele europene de finanţare către guverne au majorat datoria acestora, ceea ce a dus la îngrijorări în rândul agenţiilor de evaluare financiară.

Honohan a afirmat că suma de 17 miliarde de euro injectată în Irlanda anul trecut a majorat datoria ţării.

În decembrie, Autoritatea Bancară Europeană a informat băncile că trebuie să-şi majoreze capitalul pentru a îndeplini cerinţele autorităţilor de reglementare care cer instituţiilor de creditare să înregistreze un indice de bază de rang 1 (Core Tier 1 ratio) de minim 9% în loc de unul de 7% în prezent, pentru a restabili încrederea investitorilor într-un sector afectat de criza datoriilor din zona euro.