„Al doilea val a adus un număr de îmbolnăviri pentru care niciun sistem medical din lume nu s-a dovedit pregătit. Şansa noastră e vaccinul, de care suntem din ce în ce mai aproape, dar, mai ales, grija continuă ca un număr cât mai mic de oameni să se contamineze şi să ajungă în spitale. Rămânem în viaţă mai degrabă dacă nu contribuim la transmiterea virusului, decât dacă mai apar 10 noi paturi ATI sau ventilatoare sau creşte cantitatea de oxigen disponibilă (chestiuni care oricum sunt în centrul atenţiei în fiecare spital din judeţ). Cred în solidaritate, în raţiune şi coeziune şi cred că Sibiul, ca şi multe alte locuri din ţară, va arăta că, împreună, reuşim!”, a declarat Daniela Cîmpean pe Facebook.

Probleme mari la Spitalul Județean din Sibiu

Cea mai mare urgenţă pentru pacienţii cu COVID-19 internaţi în cel mai mare spital public din judeţul Sibiu, care are rata de infectare cea mai mare din România, este asigurarea oxigenului la concentraţia optimă, mai ales că este vorba de bolnavi cu forme medii, grave şi severe, în special cei 12 bolnavi care sunt zilnic îngrijiţi la ATI, a declarat pentru Agerpres, şeful Secţiei ATI din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU), medicul Mihai Sava.

SCJU Sibiu are o staţie de oxigen proprie, cumpărată în urmă cu câţiva ani de zile, însă de când este pandemia de COVID-19, tot mai mulţi pacienţi infectaţi au fost spitalizaţi în saloane pe diverse secţii, s-a extins instalaţia de oxigen, însă alimentarea principală a rămas tot la o singură staţie de oxigen, plus alte dispozitive.

Spitalul Judeţean are nevoie urgentă de cel puţin o a doua staţie proprie de oxigen, ca să poată medicii şi asistentele să le asigure bolnavilor COVID-19 concentraţia de care este nevoie.

„Cel puţin o staţie ar fi benefică şi trebuie neapărat, dar trebuie revăzută şi instalaţia, tuburile, deci infrastructura dar pentru asta ar trebui consultaţi nişte oameni care se ocupă cu instalaţii de oxigen de genul acesta, oameni specializaţi.

Dar părerea mea este că şi dacă se pune staţia de oxigen, instalaţia fiind atât de lungă, fiindcă în ultimele luni s-au pus puncte de livrare a oxigenului, deci console din acelea prin care se livrează oxigenul la foarte multe paturi din spital, ceea ce este un lucru foarte bun, dar nu s-a ţinut cont de faptul că în felul acesta s-au prelungit foarte mult ţevile.

E ca şi când ai avea o ţeavă de apă şi ai două robinete, dacă mai pui cinci robinete nu îţi mai vine apă cu acelaşi debit pe fiecare robinet”, a explicat medicul Mihai Sava.

Potrivit şefului celei mai mari Secţii ATI din judeţul Sibiu, „presiunea variază foarte mult, fiindcă sunt foarte mulţi consumatori”, ceea ce reprezintă o problemă pentru pacienţi şi aparatură.