Reactorul 1 a fost pus în funcţiune în anul 1996, iar Unitatea 2 în anul 2007. Cele două reactoare asigură circa 20% din producţia naţională de electricitate.

„Din 2026, Unitatea 1 de la Cernavodă se opreşte pentru lucrările efective. Până atunci, noi facem toate pregătirile necesare. Vom face un studiu de fezabilitate care se va termina în anul 2021 şi apoi vom face demersurile pentru achiziţia echipamentelor, care trebuie comandate cu 3-4-5 ani înainte, fiind produse specifice”, a spus Urjan, într-o conferinţă de profil, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, studiul de fezabilitate va spune exact valoarea investiţiei, care este, conform estimărilor, între 1,2 şi 1,5 miliarde de euro.

„După doi ani de retehnologizare, Unitatea 1 va funcţiona încă 30 de ani. Astfel vom avea o centrală ca şi nouă pentru încă 30 de ani, faţă de costurile unei centrale noi, care ar fi duble sau chiar triple. Deci, avantajul economic este evident”, a adăugat oficialul Nuclearelectrica.

Nuclearelectrica operează centrala nucleară de la Cernavodă, unde funcţionează două reactoare de tipul CANDU 6, cu o putere totală de 1.400 de MW.