„Această chestiune a fost abordată de unii dintre participanţii la discuţie şi devine din ce în ce mai clar că trebuie să legăm abordarea tehnologiei 5G şi din punct de vedere al securităţii naţionale, deci, implicit, şi din punctul de vedere al securităţii NATO. Este un proces care nu este finalizat prin decizie, dar faptul că mereu se reia discuţia arată că această preocupare există şi ea este una reală. Odată ce introducem 5G, această chestiune devine vitală, fiindcă 5G nu înseamnă o telefonie mai performantă sau un smartphone mai performant. 5G este gândit să intre în toate sferele vieţii cotidiene, vieţii de stat, comunicării între cetăţean şi instituţii, între instituţii, până la urmă, şi între lucruri. Este ceea ce se numeşte Internetul Lucrurilor. Şi, atunci, impactul, evident, va fi şi pe securitate naţională şi trebuie să ţinem cont de aceste lucruri”, a spus şeful statului, după reuniunea la nivel înalt a NATO, potrivit agerpres.

Importanța Mării Negre pentru NATO

Iohannis a prezentat o deschidere din partea NATO cu privire la importanţa Mării Negre pentru organizaţie.

„Există Strategia NATO pentru zona Mării Negre şi la ea se lucrează în continuare. Şi astăzi am reiterat importanţa regiunii Mării Negre pentru întregul NATO”, a spus președintele României.

De aemenea, șeful statului a menţionat că abordarea faţă de Rusia a rămas neschimbată.

„Nu vedem de ce ar trebui să schimbăm acum această abordare. Sigur, unii au subliniat nevoia unei comunicări mai bune cu Rusia, dar abordarea NATO este exact aceeaşi pe care am avut-o şi până acum, o abordare de consolidare a Flancului Estic, şi în acest fel, evident, se poate da sentimentul de siguranţă şi garanţia de securitate a membrilor NATO de pe Flancul Estic”, a adăugat Iohannis.