“Voi prezenta patru indicii pentru ca americanii să înţeleagă în ce măsură am descifrat secretele avionului", a declarat la postul public de televiziune generalul Amir Ali Hadjizadeh, comandantul Forţelor aeriene şi spaţiale ale Gardienilor Revoluţiei, responsabile cu programul balistic iranian. "În octombrie 2010, aparatul a fost trimis pentru probleme tehnice în California, unde a fost reparat, apoi a fost trimis la Kandahar (Afganistan) în noiembrie 2010, dar avea în continuare probleme tehnice", a explicat el, citat de AFP.

Citiţi şi: "Americanii cred că Iranul e rău și vrea să facă rău!"

Aparatul "a fost trimis apoi la un aeroport din apropiere de Los Angeles, în decembrie 2010 (…) şi a survolat casa în care (Osama) ben Laden era ascuns cu două săptămâni înainte de a fi ucis" în Pakistan, în mai 2011, de militari americani, a adăugat acesta.

Iranul a capturat în decembrie 2011 un avion fără pilot de tip RQ-170 Sentinel, care pătrunsese în spaţiul său aerian într-o misiune de spionare a instalaţiilor nucleare, potrivit presei americane.

Teheranul a afirmat că a reuşit să preia controlul acestui aparat sofisticat pentru a-l obliga să aterizeze în deşert, unde a fost recuperat aproape intact, în timp ce Washingtonul a precizat că l-a pierdut din cauza unei defecţiuni. Oficialii militari americani au minimizat însă incidentul, apreciind că Iranul nu are expertiza necesară pentru a descifra secretele aparatului. Însă generalul Hajizadeh a precizat că Iranul a început deja "să producă o copie a (avionului) RQ-170", refolosind tehnologia celui capturat.