Responsabilul ONU le-a cerut, de asemenea, guvernelor şi companiilor private să se angajeze într-o ‘revoluţie a energiei curate’, astfel încât consumul de energie din surse regenerabile să se dubleze în următorii 20 de ani.

"Astfel de acţiuni ar ajuta la revitalizarea economiei globale şi ar lupta împotriva schimbărilor climatice", a subliniat Ban Ki-moon, cu prilejul unei conferinţe organizate de guvernul norvegian şi de Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE, cu sediul la Paris).

Într-un raport publicat luni, AIE menţionează că 20% din populaţia mondială nu are acces la electricitate, 95% dintre aceşti locuitori trăind în Africa subsahariană sau în zone sărace din Asia.

Ban Ki-moon, care a copilărit în timpul războiului din Coreea de la începutul anilor 1950, le-a povestit participanţilor la conferinţă că ştie cum se trăieşte fără curent electric.’Am învăţat la lumina lumânării’, şi-a amintit el vremurile în care, în ţara sa, nu existau nici frigidere sau ventilatoare.

Accesul fiecărui locuitor la electricitate ar avea un impact minor asupra schimbărilor climatice, ducând la o creştere de doare 0,7% a emisiilor de CO2, a estimat economistul-şef al agenţiei, Fatih Birol.

Potrivit raportului AIE, investiţiile în extinderea accesului la energie trebuie să crească de cinci ori, până la 48 miliarde de dolari anual, pentru atingerea acestui obiectiv în 2030.

Reuniunea de două zile de la Oslo, la care participă 360 de delegaţi din 70 de ţări, este consacrată finanţării accesului la surse de energie regenerabilă pentru populaţia planetei.
Sursa: Agerpres